Egyéb,  EX-YU,  Szerbia

Novak Djoković a csúcson

Novak Djoković Párizsban karrierje csúcsára ért. Az olimpiai aranyéremmel feltette a koronát eddigi versenyzői pályafutására.  

„A legkülönlegesebb érzés. Az eddigi legjobb érzés 2012-ben a londoni olimpia megnyitóján volt, ahol engem ért az a megtiszteltetés, hogy az ország zászlaját vihettem. Most ez az érem felülmúlta mindazt, amit valaha átéltem. Mindent, amit valaha is elképzeltem, reméltem, szerettem volna… Most 37 évesen legyőztem egy 16 évvel fiatalabb játékost, aki megnyerte a Garrost és a Wimbledont. Ez pályafutásom legnagyobb sportsikere – mondta a sajtótájékoztatón. – Ez a sport nagyon sokat adott nekem az életben, vissza akarok fizetni neki. Olyan keményen dolgozom, mint bármelyik fiatal játékos a világon, talán még keményebben is. Éppen ezért ez a siker nem véletlen, hanem nagy erőfeszítés eredménye. Úgy érzem magam, mintha egy hegy tetején lennék, a világon a legmagasabb hegy tetején. Olyan érzés, mint még soha.”

ez a siker nem véletlen, hanem nagy erőfeszítés eredménye”

Novak Djoković népszerűsége Szerbiában hatalmas. Néhány évvel ezelőtt a Faktor plus és a Politika ügynökség felmérést végzett sikerének Szerbia lakosságára gyakorolt ​​hatásáról. A kutatás 1000 megkérdezett bevonásával készült, és megállapította, hogy Djoković a vezető márka Szerbiában, a teniszezők pedig példaképek a fiatalok számára, megelőzve a popsztárokat.

Az Air Serbia első Airbus A319-es repülőgépe

Róla nevezték el az új szerbiai légitársaság, az Air Serbia első Airbus A319-es repülőgépét 2013. október 25-én egy hatalmas ünnepség keretében. A nevét viselő repülőgép október 26-án teljesítette a légitársaság első kereskedelmi járatát Belgrád-Abu Dhabi vonalon.

Djoković minden fórumon elmondja, mennyire fontos számára Szerbia képviselete, milyen sokat jelent neki az emberek támogatása, szeretete, ezért is érzi fontosnak, hogy ezt a sportsikereken kívül egyéb módon is viszonozza. 2007-ben feleségével megalapította a Novak Đoković Alapítványt azzal a célkitűzéssel, hogy segítsen a kiszolgáltatott gyermekeknek elsősorban Szerbiában. Olyan gyerekeknek, akik alultápláltságtól, oktatási hiánytól, betegségtől vagy szüleik elvesztésétől szenvednek. Az alapítvány küldetése, „hogy a kora gyermekkori fejlesztésbe való befektetéssel átalakítsuk a világot”. Az alapítvány eddig több mint 16 millió eurót költött óvodák, iskolák építésére, óvodapedagógusok, pedagógusok továbbképzésére, gyerekek és családok segítésére Szerbiában és a régióban.

“a kora gyermekkori fejlesztésbe való befektetéssel átalakítsuk a világot”

És ahogy 2014-ben a Newsweek kolumnistája, Richard Evans írta, Novak Djoković megbékélést és vidámságot hoz a Balkánra.

„Hihetetlenül nehéz egy nemzetnek lemosni véres múltját, és ebben Djoković mindenkinél többet segített. A nemzeti büszkeség helyreállítása nehéz, de még nehezebb megváltoztatni a külvilág által alkotott képet. Ennek gyors megtétele érdekében a nemzetnek egy makulátlan hősre van szüksége, aki más perspektívát kínál a világnak. Minden jóslat ellenére egy olyan országban, amely kevés figyelmet fordított a fehér sportágakra, a hős szerepét egy teniszező vette át.”

Djoković vegyes származása és a balkáni népekkel szembeni nyitottsága fontos tényező a megbékélésben. Tökéletes idegennyelv tudásával, kifejezésmódjával, magas intelligenciájával, valamint annak világos megértésével, hogy mit és kit képvisel, nem hivatalos, de nagyon hatékony nagykövete Szerbiának.