Bosznia-Hercegovina,  Egyéb,  EX-YU

A szarajevói jogi fakultás minden vezetője nő

Ebben az évben ünnepelte 75. születésnapját a szarajevói egyetem állam-és jogtudományi kara. Megalakulása óta a jogi kar sok mindenen ment keresztül az éppen aktuális szövetségi vagy éppen köztársasági felsőoktatási törvényeknek megfelelően, de mindvégig önálló, autonóm intézmény maradt. Az idei évet az is különlegessé teszi, hogy a kar, de a szarajevói egyetem életében is először a vezetés minden tagja nő.

középen dr. Zinka Grbo dékán

Az alapítása óta a jogi karnak három női dékánja volt, az egyik az idén kinevezett dr. Zinka Grbo.  Vezető társai: dr. Amila Ferhatović oktatási és hallgatói ügyekért felelős dékánhelyettes, dr. Amila Ždralović kutatási dékánhelyettes, dr. Sudžuka Edina pénzügyi dékánhelyettes, dr. jur. Iza Razija Mešević nemzetközi együttműködési dékánhelyettes és Vesna Lazić, MA jur, a kar titkára.

Ők annak a Bosznia-Hercegovinának polgárai, és ez annak az országnak az egyeteme, amelyik ország egy későbbi, esetleges EU-s integrációja a magyar miniszterelnök szerint a kétmillió muzulmán lakosa miatt „kihívást” jelent.

fotó: Imrana Kapetanović