Bosznia-Hercegovina,  EX-YU,  Repülős

Bosznia-Hercegovina első női pilótája

1950. szeptember 11-én kapta meg a tanúsítványt Fatima Mušić-Manojlović, hogy sikeres pilótavizsgát tett.A képzés 1950. májusban kezdődött, augusztusban kezdett önállóan repülni, és 95 repülés után, amiből tizenötöt önállóan végzett, sikeres vizsgát tett.

„Fiatalság – bolondság. Egy barátom hívott, hogy menjek ki vele Butmirba, az Aeroklubba, azt mondta, érdekes lesz. Így kezdődött minden. Elsa, Zlata és én voltunk ott egyedül nők és nagyon sok fiatal férfi. Emlékszem, hogy vitorlázó repülőt kellett volna vezetnünk a bizottság előtt, de csak a földön, felszállás nélkül. Én meg magam felé húztam a kart és felemelkedtem.”

A szarajevói Aeroklub pilótaiskolájában Fatima volt az egyetlen, aki motoros gépet, a Trojkát repülte.

95 repülés után, amiből tizenötöt önállóan végzett, sikeres vizsgát tett.

A repülés csak hobbi volt a számára a banki munkája mellett. Ez a hobbi azonban járt bizonyos előnyökkel is. Amikor az alapvető élelmiszereket jegyre adták, pótjegyeket kapott, amiért lisztet, olajat és más korlátozott élelmiszert vehetett.  

“Azt mondták, erősnek kell lennem, és hogy további táplálékra van szükségem, hogy a repülőgépet vezetni tudjam” – mondta nevetve.

Fatima néhány év múlva abbahagyta a repülést és csatlakozott egy kulturális és művészeti társasághoz. A drámaszekció tagjaként számos előadásban szerepelt, gyakran játszott főszerepeket is. „Sokszor mondtam, hogy az égből pottyantam a világot jelentő deszkákra.”  

Bosznia első női pilótája a Trojkával

Fatima Mušić Manojlović 1931-ben született, alig 20 évesen pilóta lett abban az időben, amikor azt tartották, hogy repülőgép vezetése kizárólag férfiaknak való. 1992-ben a háború elől Kanadába költözött, 2014-ben tért vissza szülővárosába, és ott halt meg 2019. július 16-án.

„Ez egy nagyszerű sport. Nincs különbség férfiak és nők között. Minden, amit a férfiak tudnak, azt a nők is tudják. A cockpitban nincs különbség. Ki kell próbálni, mert varázslatos érzés.”

Néhány éve női civil szervezetektől elindult egy kezdeményezés, hogy róla nevezzék el a tuzlai repülőteret.

A boszniai légügyi hatóság jelenleg egyetlen női pilótát tart nyilván, ő sportrepülő és Szlovéniában él.

fotók: www.sarajevo-aeroklub.ba