Egyéb,  EX-YU,  Szerbia

A dél-szerbiai „vörös falu”

Donja Lokošnica kevesebb, mint ezer lakosú kis falu dél-Szerbiában. Úgy is nevezik, hogy a „vörös falu”, mert itt termesztik Európa legjobb pirospaprikáját. Ősszel minden ház homlokzatát, minden kerítést, minden épületet paprikafüzérek borítják. A paprika birodalom ilyenkor úgy néz ki, mint egy mesebeli település.

Nemzedékről nemzedékre

A lokošnicai paprika vetőmagját próbálták más területeken, országon kívül is ültetni, de ennek a több mint kétszáz éves magnak sehol nem volt jobb termése, mint Donja Lokošnicán. A paprikafűzés művészete, termesztési hagyománya nemzedékről nemzedékre öröklődik. Nem tudni biztosan, hogy ebben a faluban mikorra nyúlik vissza, sok helybeli azt állítja, hogy még arra az időszakra, amikor a terület az Oszmán Birodalom része volt.

Minden ház homlokzatát, minden kerítést, minden épületet paprikafüzérek borítják

A faluban minden család paprikatermesztéssel foglalkozik. Ahogy mondják, ez egy kölcsönös szerelem. A falu lakosai a paprikából és a paprikáért élnek, a paprikatermesztésnek és előállításnak szentelik magukat és ezért cserébe termőképességet, bő hozamot, gazdagságot kapnak.

„Paprika nélkül nincs élet. Ezt a paprikát csak a mi földünk képes előállítani. A családunk körülbelül 80 hektáron termeszti. A lokosnicai paprikából jól meg lehet élni” – mondja egy helyi termelő.

Paprika szüret

Augusztus végén a helyiek traktorokra ülnek, és megkezdődik a paprikaszüret. Mindenki a földeken van. Amikor az összes paprikát betakarítják, az élet egy kicsit könnyebbé válik.

A falu lakosai a paprikából és a paprikáért élnek

Szeptemberben a legtöbb paprika már a házak falán lóg, száradnak a napon, a szélben. Vannak, akik korszerűsítették az eljárást, és szárítókamrákat építettek. Miután a paprika megszárad, elkészítik a végtermékeket. Finom porrá őrlik, vagy apróra vágják és zacskóba csomagolják. A faluban ajvart is készítenek, de sokkal kisebb mennyiségben. A paprika nagy részét Szerbián belül vagy a határon túl Bulgáriában értékesítik, de eljutnak vele a világ minden tájára, bár az importjának még mindig nincs szervezett formája.

Paprika napok

A paprikaszüret végén megrendezésre kerülő Paprika napok eseménysorozat igazi turistalátványossággá nőtte ki magát. Fő attrakciója a paprikafűző verseny, ahol a családok 14 évesnél idősebb nőtagjai mérik össze tudásukat.

Jovana Kostić

A feladat egy nagy tű és kemény cérna segítségével egy perc alatt minél több paprikát felfűzni. Öt éve senki sem tudta felülmúlni Jovana Kostić. Idén mindössze egy perc 38 másodperc alatt 50 paprikát sikerült felfűznie. „Egy szezon alatt körülbelül 2000 paprikafüzért fűzünk fel”- mondta.

Díjazzák a legjobb termelőket, a legízletesebb paprikás ételt készítőket. A látogatókat a “vörös kincsből” készített tradicionális ételekkel, muszakával, gyuveccsel, töltött paprikával várják, de nem maradhat el az egyik leghíresebb különlegesség, a sós paprikatorta sem.

A helyiek büszkék rá, hogy az egész világ hallott róluk annak köszönhetően, hogy a faluról készült panorámaképet bemutatták a National Geographic Európa felülről című műsorában és Donja Lokošnicát a világ paprika fővárosának nevezték.