Egyéb,  EX-YU,  Horvátország

A legfiatalabb lakó 65, a legidősebb 90 éves

Van egy kicsi sziget az Adrián, ahol mindössze tíz állandó lakos él. A legfiatalabb 65, a legidősebb 90 éves. Nyáron persze kicsit többen laknak itt, 30-35-en is, de a szezon végén már csak az állandó lakosok maradnak.

Ošljak-sziget

Ošljak Horvátország legkisebb, a legenda szerint ősidők óta lakott szigete. Területe 0,39 négyzetkilométer, körülbelül fél tengeri mérföldre Ugljan-szigettől a Zadar-csatornában. A helyiek Lazaretnek hívják. Nevét onnan kapta, hogy a 17. században kórházként, karanténként szolgált a leprás és pestisbetegek elkülönítésére Zadar térségében.

A helyiek Lazaretnek hívják.

Lakói ma úgy élnek, mint egy család. Ez nem is túl nehéz, a legtöbb lakosnak ugyanaz a vezetékneve – Valčić. Általában egy valaki bevásárol mindenkinek a közeli Ugljan-sziget boltjában, és gyakran egy valaki főzi meg az ebédet mindenkinek.

Nyáron van egy éttermük, a Lazaret, de az októberben már zárva van. A szigeten nincs bolt, nincs posta, nincs csatornázás. Rend van és tisztaság. Boris Malec aktív korában Zágrábban dolgozott, most nyugdíjasként a szigeten felügyeli a rendet. Minden reggel söpör, takarít, emellett intézi a bevásárlásokat.     

A szigeti kávézó egy közönséges pad. Denis Valčić jó kávét készít, de még jobban készíti a cápát, krokodilt és még a kengurut is, hiszen Ausztráliában ismert, jónevű szakács volt.

1966-ban végeztem a vendéglátóipari szakközépiskolában Dubrovnikban. Az iskola befejezése után egy évre elmentem fejleszteni az angoltudásomat egy rokonomhoz Sidneybe. Aztán az egy évből 50 év lett – emlékszik vissza Denis Valčić.

Húsz perc alatt körbejárható

Nincs közút és a jövőben sem tervezik. Kivételes növényvilága van számos ritkasággal. Sűrű, buja fenyők, ciprusok és tölgyek nőnek az erdei parkban, de mellettük olajfák és egyéb mediterrán növények is élnek itt. A sziget felfedezésének legjobb módja a séta. A kicsivel több, mint 2 kilométer hosszú ösvény a part vonalát követi, az egész sziget húsz perc alatt kényelmesen körbejárható. Útközben találkozunk a kis sziget történelmi nevezetességeivel is. Mária temploma a 6. századból, egy 16. századi szélmalom és a Calogera család nyaralójának romjai.

Útközben találkozunk a kis sziget történelmi nevezetességeivel is.

Egyetlen települése van, körülbelül 60 mediterrán jellegű házzal, közte néhány 17-18. századi épülettel. Van halászkikötő, világítótorony, 90 méter magas domb tetején a Lázár kilátó és második világháborús bunker is.  

Ošljak-sziget partjainál hozták létre Horvátország első mesterséges halzátonyát. A tudósok abban reménykednek, hogy az építményben előbb-utóbb a veszélyben lévő halak megtelepednek és szaporodásnak indulnak. A ritkuló halállomány fogyását próbálják ezzel a kísérlettel megállítani. A zátony piramis alakú, környezetbarát anyagokból készült, súlya eléri a 8 tonnát. 35 méter mélyre süllyesztették.

Az Ošljak-szigetre májustól a világ minden tájáról érkeznek művészek, írók, festők, hogy ezen a gyönyörű szigeten alkothassanak. Napi kétszer két kompjárat köti össze Zadarral és Prekoval. A saját hajóval, vitorlással érkezők is ki tudnak kötni, a nyári hónapokban Ošljak a hajókirándulók kedvenc úti célja.

Fotó: TZ Preko