Egyéb,  EX-YU,  Montenegró

A Balkán Monacoja: a Porto Montenegro

Néhány nappal ezelőtt érkeztünk meg Montenegróból, a Fekete hegyek országából. Hajókáztunk a Kotori-öbölben és megnéztük a Porto Montenegrót is. Ez késztetett arra, hogy megkeressem egy korábbi írásomat a Balkán Monacojáról.

Az egykori katonai támaszpont új élete

A Porto Montenegro az egykori Jugoszláv Néphadsereg katonai bázisán épült Tivatban. Peter Munk kanadai-magyar milliárdos, egy időben Demján Sándor üzleti partnere, 2006-ban vásárolta meg az Arsenal hajógyárat és a támaszpontot a montenegrói kormánytól 23 millió euróért. A befektetés célja az volt, hogy kikötőt építsenek luxusjachtok számára. Üzlettársainak, a francia Bernard Arnaultnak, a Louis Vuitton és a Henessy elnökének, Oleg Deripaska orosz oligarchának és Lord Jacob Rothschild bankárnak a támogatásával létrehozta az ország legnagyobb magánszektorbeli befektetését. 

A hely ideális, tíz percre van a tivati nemzetközi repülőtér.

A hely ideális, tíz percre van a tivati nemzetközi repülőtér, és az UNESCO világörökség része, a gyönyörű Kotori-öböl. Az Adria együtt a hegyek szépségével, ahol egy napon lehet síelni és fürödni a tengerben, a megőrzött természeti szépségek vonzzák a világ leggazdagabbjait.

Európa legnagyobb jachtkikötője

Megépült Európa legnagyobb kikötője megajachtok számára. 2009. júniusban nyitotta meg kapuit 85 kikötőhellyel. Mára 450 kikötőhelyet alakítottak ki, itt van a világ leghosszabb, 250 méteres kikötőhelye, bár ilyen méretű magánjacht még nem készült. Elférnek itt a világ legnagyobb jachtjai 800 láb, kb. 244 méter magasságig. A kapacitás évről évre növekszik, a tervek szerint összesen körülbelül 600 férőhelyre.

A Porto Montenegro 450 kikötőhellyel.

A Porto Montenegro’s Yacht Assist számos szolgáltatást nyújt a kapitányok és a legénység számára: helyszíni útlevél-és vámvizsgálatot, vám- és adómentes üzemanyagot, egy- és háromfázisú elektromos áramot, vezeték nélküli internet hozzáférést, 24 órás biztonsági szolgálatot, mosodai szolgáltatást, szemét/szürke szolgáltatást és fekete víz ártalmatlanítást, teljes ellátást, sportolási lehetőséget, több nyelven beszélő személyzetet.  A Porto Montenegro ötszörös Arany Horgonnyal elismert kikötő. Az Arany Horgony az egyik legmagasabb elismerés a kikötőüzemeltetés terén.

A platina minősítésű Porto Montenegro egy kisebb város.

A platina minősítésű Porto Montenegro egy kisebb város. A komplexumhoz kikötő, rezidenciák, éttermek, butikok, az ötcsillagos Regent Porto Montenegro Hotel, pezsgőbár, egy jachtklub, egy nemzetközi iskola és számos más létesítmény tartozik. Felújították a területén lévő, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó fűrésztelepet, ahol a tengerészeti örökség gyűjteménye, múzeumi kiállítás kapott helyet. 

Világsztárok, milliárdosok üdülőhelye

A Porto Montenegrot a legnagyobb szuperjachtok, a legnagyobb szupersztárok és milliárdosok látogatják. A világ leggazdagabb emberei számára az egyik legkeresettebb üdülőhely. Nyaralt itt családjával Bill Gates és Tommy Hilfiger. Mindketten luxusjachtjukkal érkeztek, a Microsoft alapítója feleségével és három gyerekével a 120 méteres „Lady S” hajójával, amin mini tengeralattjáró és helikopter is van. Ez utóbbival jönnek ki a szárazföldre. 

A 180 méteres Azzam jacht

Vendégeskedett itt a világ ezideig legnagyobb magánjachtja, a bin Zayas sejk tulajdonában lévő 180 méteres Azzam. A 610 millió dolláros hajó számos rekordot megdöntött tervezés és technológia terén. A jachtot Brémában, a Lürssen hajógyárban építették 2013-ban Mubarak Saad al Ahbabia mérnök irányításával. A tervező egy innovatív, időtlen formatervezésű luxushajót álmodott, ami nagy sebességgel képes akár sekély vízben is haladni, és kifinomult luxust biztosít a fedélzeten. Tizennyolc kabinjában harminchat vendéget tudnak elhelyezni, őket hatvan főnyi személyzet szolgálja ki. A hajó legnagyobb sebessége 31 csomó.

A 140 méter hosszú Yas nevű jacht.

Ugyancsak a kikötőben horgonyzott a sejk fiának tulajdonában álló 140 méter hosszú Yas nevű jacht. Ezen a hajón harminc kabinban hatvan vendéget tudnak fogadni. Ha ki akarnak menni a szárazföldre, itt is helikopter áll a rendelkezésükre. A hajón ötvenhat fős személyzet dolgozik. A Yas egykor hadihajóként szolgált a holland flottánál, 1981-ben építették. Ebből alakították ki a világ egyik legszebb, egyedi kialakítású motoros jachtját. A hajótestnek és az erős meghajtásnak köszönhetően a Yas szuperjacht 26 csomós sebességre képes. 

Egy halott orosz oligarcha jactja, ami egy éve nem mozdul.

A szuperjacht kikötő mellett létesült egy hajójavító üzem is, mert tudvalevő, hogy a hajótulajdonosok az éves költségvetésük 10 százalékát a hajóik felújítására, karbantartására fordítják, és jó, ha ezt a pénzt is Porto Montenegróban hagyják a kikötői díjak mellett.

A Porto Montenegro új tulajdonosa

Peter Munk nem sokkal 2018-ban bekövetkezett halála előtt, 2016-ban eladta 52 százalékos részesedését egy dubai befektetési társaságnak, az Investment Corporation Dubainak. A Porto Montenegrot megvásárló ICD tőkealap olyan holdingokat kezel, mint az Egyesült Arab Emirátus legnagyobb bankja, az NBD, az Emirates Airlines, az Emirates nemzeti olajtársaság vagy a Burj Khalifa Dubai. Az Egyesült Arab Emirátus a nyolc legnagyobb befektető egyike Montenegróban.

fotó: Telegraf, Forbes, saját