EX-YU,  Jugoszlávia,  Repülős

A Manchester United tragédiája Münchenben

Hatvanhárom évvel ezelőtt, 1958. február 6-án a Manchester United labdarúgócsapata repülőgép balesetet szenvedett Münchenben. Huszonhárom utas, köztük nyolc játékos meghalt, 19 megsebesült.

A csapat Belgrádban a Bajnokok Ligája negyeddöntőjét játszotta a Crvena zvezdával. Az első mérkőzést Old Traffordon 2:1-re nyerték, a visszavágó eredménye 3:3 lett.

A repülőgép letarolta a repülőtér kerítését, és belerohant egy házba.

A mérkőzés után hazaindultak, útközben leszálltak tankolni Münchenben. James Thane és Kenneth Rayment pilóták kétszer is megpróbáltak felszállni, ám kisebb műszaki hiba miatt mindkét felszállást megszakították. A kapitány nem akart Münchenben éjszakázni, ezért harmadszor is megpróbált felszállni, időközben azonban eleredt a hó, a pályán lévő latyak és sár lefagyott és ez okozta a balesetet. A repülőgép letarolta a repülőtér kerítését, és belerohant egy házba. A bal szárnya letört.

A kapitány robbanástól tartva azonnal megkezdte az utasok evakuálását. A fedélzeten tartózkodó 44 utasból húsz a helyszínen, három a kórházban halt meg. Tizenkilencen túlélték a balesetet, köztük Nebojša Tomašević londoni jugoszláv diplomata felesége és kislánya, akiket a United kapusa,  Harry Gregg húzott ki a roncsból.  

Valamennyien húsz év körüliek voltak, a fiatalságuk miatt az akkori újságírók Busby csecsemőinek nevezte a klub ezen generációját.

Thain kapitány az egyik legjobb brit pilóta volt, és az általa repült gép, az  Airspeed Ambassador 2 volt a legjobb, ami abban az időben a brit légierő rendelkezésére állt. Ezért nem meglepő, hogy a kapitány maga is kiterjedt vizsgálatot indított a balesettel kapcsolatban. A lelkiismerete késztette erre.

– A jégen kívül nem találtunk okot a repülőgép balesetére – hangzott el a német hatóságok végkövetkeztetése, bár kezdetben igyekeztek a felelősséget a kapitányra hárítani. Ez politikai vitát váltott ki, Harold Wilson brit miniszterelnök nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állította, hogy a kapitány igazságtalanság áldozata.

Thain kapitány az egyik legjobb brit pilóta volt, és az általa repült gép, az  Airspeed Ambassador 2 volt a legjobb, ami abban az időben a brit légierő rendelkezésére állt.

Tizenegy évvel a baleset után Thain kapitányt a brit kormány felmentette, de az átélt stressz és trauma miatt nem sokkal később meghalt.

„A müncheni balesetben nem 23 ember halt meg, hanem 24. Az apám is meghalt ezekkel az emberekkel” – mondta a halála után a kapitány lánya.

A balesetben életüket vesztett játékosok: Duncan Edwards, akkor a United legjobb futballistája, Jeff Bent, Roger Byrne, Eddie Coleman, Mark Jones, David Peg, Tommy Taylor és Liam Whelan. Valamennyien húsz év körüliek voltak, a fiatalságuk miatt az akkori újságírók Busby csecsemőinek nevezte a klub ezen generációját.

Fájdalmas és egyszerűen hihetetlen: Az elődöntő helyett a halálba

A tragédiáról minden évben megemlékeznek Manchesterben, Belgrádban és Münchenben is. Emléktáblák, emlékplakettek, utcanevek őrzik az áldozatok nevét. 2011-ben a United című tévéfilm is feldolgozta a tragédia eseményeit.

fotó: Profimedia,