EX-YU,  Jugoszlávia,  Repülős

Árverés az Atlanti-óceán fölött

Az 1980-as években a JAT jugoszláv légitársaság tengerentúli járatainak fedélzetén igazi különlegességet kínáltak az utasoknak. Kevesebb, mint két hónappal az első DC10-es repülőgép érkezése után, 1979. február 16-án egyedülálló eseményre került sor a JU500 Belgrád-New York járat fedélzetén: műtárgy aukcióra 33 000 láb magasságban az Atlanti-óceán felett.

A JAT összesen tizenegy árverést szervezett a fedélzeten

Az árverést Jugoszláviában és külföldön egyaránt figyelemre méltó közérdeklődés kísérte. Ez arra ösztönözte a menedzsmentet, hogy több ilyen aukciót szervezzen.  A JAT 1979 és 1989 között – 1989-ben kettőt – összesen 11 festményárverést szervezett. Mindegyiket a New York-i járatokon tartották, kivéve az utolsót. Azt a Belgrád-Los Angeles járaton.  

A képhez tartozó alt jellemző üres; JAT-aukcio.jpg a fájlnév
Aukciós járat plakátja

Ezeknek a járatoknak az utasai között számos hazai és nemzetközi művészetkedvelő mellett szép számmal voltak olasz, osztrák, német, francia, brit és más országok gyűjtői, galériatulajdonosai.

Az utasok a repülés során licitáltak a műalkotásokra. Minden alkotás hátulján elhelyeztek egy címkét, amely azt jelzi, hogy a festményt a „Galéria az Atlanti-óceán felett”-ben vásárolták. Különleges jelzőként minden festményre fel volt írva a vásárlási magasság.

Az aukciókon befolyt nettó bevétel teljes egészében jótékonysági szervezetekhez került. Az árverésre csak neves, jegyzett jugoszláv festők alkotásai kerültek be. A tíz év alatt megrendezett tizenegy árverésre több mint 150 művész több mint 300 festménye nevezett be.

Az Atlanti-óceán feletti galériában árverésre bocsájtott valamennyi festményt korábban zágrábi, belgrádi, újvidéki, ljubljanai és szarajevói galériákban mutatták be. New Yorkba és Los Angelesbe érve a festményeket a két város galériáiban állították ki.

Fotók: facebook, EX-YU Aviation

Kiemelt kép: Peter Bakema