EX-YU,  Jugoszlávia

Hogyan hódították meg a nudisták a Balkánt?

A horvát turisztikai miniszter szerint az idei szezon sokkal jobb lett, mint amit vártak, és állítólag ezt nem a kincstári optimizmus mondatja vele. Az biztos, hogy a nudista kempingek nem számolnak be drasztikus csökkenésről.

A naturizmust, az egészséges életmód német filozófiáját (Freikörperkultur) Németországban Hitler uralomra kerülésével betiltották, követői a horvát Adrián, Rab-szigeten és más szabadstrandokon kerestek és találtak helyet maguknak. A sors különös fintora, hogy a német turisták egy része éppen azt a Goli otokot választotta, ahol a jugoszláv kommunisták csak egy évtizeddel később munkatábort nyitottak politikai foglyoknak.

VIII. Edward angol király 1936. augusztusban Wallis Simpsonnal az Adrián hajózott, ők is kikötöttek Rab szigetén és elidőztek a nudista strandon. Az akkori idegenforgalmi adatok szerint a következő években a szigetre több turista érkezett, mint Dubrovnikba és Abbáziába (Opatija) együttvéve.

Az ötvenes években az isztriai városkában, Vrsarban két mezőgazdasági szövetkezet volt és valamivel több mint ezer lakos élt. Legtöbben mogyoró, szőlő és bortermeléssel foglalkoztak, a helybéliek másik része halászott és követ tört a várost körülvevő kőbányákban. A hatvanas évek elején Vrsar sorsát megváltoztatták a körülötte lévő gyönyörű strandok.

Ismerve a horvát tengerpart háború előtti vonzerejét, Németországból és Ausztriából érkezett naturisták egy csoportja, akik megfelelő helyet kerestek egy nudista tábor számára. A megosztott Németországban, ami még a második világháború után próbált talpra állni, nem találtak megfelelő helyet, de itt rátaláltak a Vrsarhoz tartozó Koversadara.

A felderítők egyike volt a német Rudolf Heldvig, aki Montenegróban úszómesterként dolgozott. Sikerült rávennie Poreč város önkormányzatát, hogy Koversadan nyissa meg az első naturista kempinget Európában.

Koversada

A helyiek nagy kockázatot vállaltak. Egész életükben mezőgazdasággal foglalkoztak, és semmit sem tudtak az idegenforgalomról, mégis úgy döntöttek, hogy az addig biztonságos megélhetést elengedik, és belekezdenek egy olyan kalandba, amiről fogalmuk sincs – mesélte Jerko Sladoljev a horvát „Top Kampovi” vállalkozás tulajdonosa. – Rendkívül bátrak voltak, hiszen a szigeten akkor még WC sem volt. A turista kemping 1961-ben nyílt meg. Az első előregyártott WC 1962-ben, az egészségügyi létesítmények csak öt évvel később érkeztek meg. A szárazföldről a szigetre éveken keresztül egyetlen egy turistahajó, a „Galeb” közlekedett.

Mindezekkel együtt a nudista kemping Koversadan igazi pénztermelő vállalkozássá fejlődött. A növekedés szédületes volt. Az 1961-es hatezer vendégéjszakáról Koversada az 1980-as évek végén elérte az egymilliót.

1972-ben a Nemzetközi Naturisták Szövetsége (INF) itt szervezte meg 13. kongresszusát. Jugoszlávia volt az első szocialista ország, ami ilyen rendezvénynek otthont adott. Az augusztus 2-8 közötti kongresszusra a világ minden tájáról több mint háromszáz újságíró érkezett, többek között azért is, mert kiváncsiak voltak, hogyan reagál a kommunista hatalom? De jószerint sehogy nem reagáltak. Az előítéletekkel együtt olyan piaci résznek tekintették, amelynek léteznie kell a turizmus fejlődéséhez. Senki nem volt a pénz ellensége.

A szárazföldről a szigetre éveken keresztül egyetlen egy turistahajó, a „Galeb” közlekedett.

Az előítéletek ma sem kerülik el a naturistákat. Szerbiában nincsenek regisztrált nudista strandok, a szabadstrandokat látogatják Belgrádban, Újvidéken, Zrenjaninban, Uvacban és más helyeken. A belgrádi Ada Ciganlija strand az ötvenes évektől működik nudista strandként, vagyis közel olyan régóta mint Koversada, de se kerítés, semmi nem védi azoktól, akik gyakran fejezik ki nemtetszésüket.

A belgrádi Ada Ciganlija strand

Idén a koronavírus-járvány miatt sokan úgy döntöttek, hogy a városok, a szállodák helyett inkább a természetben nyaralnak. Bár a látogatók száma mindenütt alacsonyabb, mint az előző években, a horvátországi nudista kempigek sokkal jobb kihasználtsággal működnek, mint a hagyományosok.  A Pasman-szigeten, Zadartól nem messze található Sovinje kemping kihasználtsága a tavalyi 70 százaléka, ami a járványra tekintettel figyelemreméltó. A törzsvendégek idén is megérkeztek, többségük szlovén, német és osztrák.

Hasonló a helyzet Montenegróban is – mondják az Ulcinj Turisztikai Szervezetnél, akikhez a népszerű Ada Bojana nudista strand is tartozik. Ott is lényegesen jobb a látogatottság, mint más helyeken. A számok messze elmaradnak a tavalyitól, de az idegenforgalmi szervezet szerint, ha országos szinten 90 százalék körüli a visszaesés, akkor a nudista kempigekben 50 százalék körül van.

Ulcinj – Ada Bojana nudista strand

Nyugat-balkáni idegenforgalmi szakemberek az idei nyarat 1982-höz hasonlítják, amikor Jugoszláviában himlőjárvány volt.

Nagyon rossz volt az idegenforgalom számára, de a naturista táborok akkor is jobban teljesítettek. Most a horvátországi szezon 50-60 százalékon teljesít, a turisták számában visszatérünk az 1980-1983 közötti időszakra – mondják, hozzátéve, hogy a piaci előrejelzések szerint a visszaesés legalább 2023-ig érezhető lesz.