Bosznia-Hercegovina,  EX-YU

Meghalt a “grbavicai Strauss”, Ivica Osim

Nyolcvanegyedik születésnapja előtt öt nappal, május 1-én grazi otthonában meghalt a legendás bosnyák labdarúgó, Ivica Osim.

Okos fiú volt, a gimnáziumban az egyik legjobb matematikus, ezért még érettségiznie sem kellett a tantárgyból. A középiskola elvégzése után sikerrel felvételizett az egyetem matematika szakára, ahol az első dolgozatára 10-est kapott. Sokan állítják, ha a tanulást választja a labdarúgás helyett, valamelyik nagynevű egyetemi katedráig vitte volna.

13 évesen kezdett focizni a Željeničar csapatában, 1959-ben játszotta az első felnőtt mérkőzését az eszéki Proletár Labdarúgó Klub ellen. Kivételes labdakezelése, technikája, könnyedsége miatt a „grbavicai Strauss” becenevet kapta és nagyon gyorsan a közönség kedvence lett.     

1967-ben Jugoszlávia legjobb játékosa lett

Aktív játékos pályafutása után edzőként folytatta. 1985-ben az UEFA kupa elődöntöjéig vezette a Željezničart. Ez volt az az év, amikor az elődöntőben a Videoton verte ki a szarajevói klubot és ez a helyiekben olyan mély nyomot hagyott, hogy a fodrászom 2000-ben, amikor megtudta, hogy magyar vagyok, nem tettetett szomorúsággal említette ezt a mérkőzést.        

A jugoszláv válogatott utolsó szövetségi kapitánya volt. A csapat 1990-ben az olaszországi világbajnokságon a negyeddöntőig jutott, 1992-ben kivívta az Európa Bajnokságon való részvételt is, az UEFA azonban az akkor már dúló jugoszláviai háború miatt diszkvalifikálta a válogatottat.

A kapitány 1992. május 23-án Belgrádban tartott sajtókonferencián könnyek között mondott le a posztjáról, miután szülővárosát, Szarajevót ostrom alá vették.

1994-2002 között az ausztriai Sturm Graz edzője volt. Sikeres évek voltak: kétszer nyerték meg az osztrák bajnokságot, egyszer az Ausztria Kupát és egyszer az Ausztria Szuper Kupát. Nagy becsben tartották Grazban. Azt mondják, megmutatta, hogyan lehet egy kis klubbal kitörlni a névtelenségből. Szakmai hozzáértése, emberséges vezetési stílusa juttatta el a klubot a foci európai színpadára. Kivételes személyisége, erkölcsi tartása, sikerei azok, amik legendává tették.

A Sturm Graz kispadján

2009 januárjában a patinás osztrák klub fennállásának századék évfordulóján rendezett ünnepségen az „évszázad edzőjének” választották. Tíz évvel később, a klub fennállásának 110 éves évfordulóján tartott gálán „A Sturmban elért rendkívüli eredményekért” jutalmazták.

Az évszázad edzője

2003 és 2006 között a japán JEF United klub edzője volt, velük a Japán Kupát nyerte meg. A segítője a csapatnál a fia, a szintén edző Amar Osim volt és ő vette át a helyét edzőként, amikor 2006 júliusában a japán válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki. Rendkívül népszerű volt. 2005-ben könyv is megjelent róla a szigetországban „Osim szavai” címmel. Bestseller lett, 400 ezer példányt adtak el belőle.

2007.november 16-án tokiói lakásában az angol nemzeti bajnokság egyik mérkőzését nézve agyvérzést kapott. Két hétig kómában feküdt, amikor felébredt, állítólag a feleségéhez intézett első kérdése az volt, hogy mi lett a meccs végeredménye?

2011. április 1-jén a FIFA és az UEFA a boszniai labdarúgó szövetség elnökségében és egész működésében tapasztalható szabálytalanságok (alapszabály hiánya) miatt felfüggesztette annak működését. A szövetség létrehozott egy bizottságot, aminek vezetésével Ivica Osimot bízták meg, hogy normalizálják a helyzetet. Nagy erőfeszítések árán, számtalan tanácskozás és tárgyalás után a felfüggesztést még az év május 30-án megszüntették. Ivica Osim a bizottság elnöke maradt.

2014-ben a bosznia-hercegovinai válogatott kijutott a brazíliai világbajnokságra, Ivica Osim a tanácsaival segítette az akkori szövetségi kapitányt, régi labdarúgó társát, Safet Susičot. Nem kísérte el a csapatot, egy interjúban azt mondta, még egy agyvérzést biztosan nem élne túl, és a helyszínen túl sok az izgalom.   

Csináljanak belőlünk egy negyedik entitást, amelyben mi, normális emberek élni fogunk.

Az utóbbi években az orvosi kezelések gyakran és hosszú időre Grazba szólitották, azért igazi otthonának Szarajevót tekintette. Figyelmemmel kísérte a honi és a régióbeli focit, markáns véleménye is volt.

A bosnyák válogatottról úgy gondolta „jól megy a csapatnak, csak maradjon így a továbbiakban is. Ha a válogatott jól teljesít, akkor változik az ország közérzete is. Megosztottak vagyunk, fuldoklunk, de ha a labdarúgásban sikereket tudunk elérni, azzal enyhülnek a problémák. Amikor nyer a csapat, mindenki boldog, mindentől függetlenül. Ezek a sikerek az embereket közelebb hozzák egymáshoz, jó lenne, ha a politikusok elgondolkoznának ezen.”

Úgy vélte, hogy a horvát válogatott minden összehasonlításban kiemelkedik a környezetből.

„Gyakran hívnak Horvátországból, sokszor és rendszeresen beszélek velük. Nagyon okosan és jól csinálják, hogy eljuttatják játékosaikat nagy klubokba, ebben már nagy tapasztalatuk van. Nagyon megerősödtek, jó a sajtójuk, ami ma szintén fontos a labdarúgásban. Itt van például Luka Modrić. Tavaly elhozta az összes díjat, amit csak lehetett, és ez jó. Jó, hogy valaki egy kis országból megkapja a legjobbaknak járó díjat. Jó, hogy nem mindig ugyanazok kapják az elismeréseket. Luka a példa arra, hogy mindent megkaphatsz, ha dolgozol, és jó eredményeket érsz el.”

Többször beszélt a foci jövőjéről is. Ez a játék már nem olyan, mint az ő fiatal korában volt, amikor a grbavicai utcákon, tereken rögtönzött kapuk között rúgták a labdát.

„Minden a pénzről szól, és ez megváltoztatja focit. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a foci nemcsak pénz, hanem művészet. Ha azt akarják, hogy sokan nézzék, akkor annak szépnek kell lennie. Játszani kell holnap is, holnapután is a közönségnek és a gyerekeknek. Népszerűsíteni kell a focit, de nem úgy, mint most, hogy a szülőknek mindent fel kelljen áldozni azért, hogy a gyerekük sikeres és nagy futballista lehessen. Ez rossz. A futballt a szenvedélynek és a szeretetnek kell vezetni.”

Szarajevó búcsúzik. Viječnica 2022. május 1.

kiemelt kép: Željezničar