Bosznia-Hercegovina,  EX-YU

Velencei filmfesztivál – Quo vadis, Aida?

Aida, aki ENSZ tolmácsként dolgozik a holland békefenntartó zászlóaljnál, 1995. július 11-én megpróbálja megmenteni a családját, miután a Szerb Köztársaság hadserege elfoglalta Srebrenicát, és megkezdi a bosnyák lakosság etnikai tisztogatását.

Az ő szemén keresztül láttatja Jasmila Žbanić boszniai rendező a háború legmegrázóbb, nyers borzalmait a Quo Vadis, Aida? című új filmjében.

Jasmila Žbanić

A történet szerint Aida férje egykor a város iskolamestere volt, mellette két felnőtt fia is veszélyesen ki van téve a betolakodó hadseregnek. Aznap reggel, amikor Mladič hadserege hatalmas páncélos harckocsikkal bevonul a városba, Aida Thomas Karremans ezredes és a láthatóan ideges polgármester feszült találkozóján tolmácsol. Ahogy a város elesett, a harmincezer lakója megindul a kerítéssel körülvett ENSZ bázis felé, ahova a holland kontingens ötezer embert enged be, a többiek kénytelenek a táboron kívül várakozni. A képek hatalmas embertengert mutatnak, ami valóban végtelennek tűnik.

a holland kontingens ötezer embert enged be, a többiek kénytelenek a táboron kívül várakozni

Aida a férjét és a fiait keresi, mert már eleget hallott és tudja, hogy valahogy ki kell csempésznie őket a táborból, mielőtt felkerülnének egy buszra. Oroszlánként harcol értük, veszekszik és könyörög azoknak az embereknek, akiknek dolgozik, hogy ENSZ dokumentumokat kapjanak.

Jasna Đuričić és Johan Heldenbergh Aida és Thomas Karremans
ezredes szerepében

A film világpremierje szeptember 3-án volt a 77. velencei filmfesztiválon, ahol bekerült a fő versenyprogramba, és tizenhét másik alkotással verseng a rangos Arany Oroszlánért.

A Hollywood Reporter azt írja róla, hogy egy nagy sztárok, bonyolult cselekmény, hősök nélküli, ám gyávákkal teli film.  

„A téma borzalmas, de nehéz elfordítani a szemet a vászonról. Bár az évek során sok komoly dokumentumfilm készült, számos fotókiállítást rendeztek, Jasmila Žbanić kitalált forgatókönyve Srebrenica rémálmába viszi el a nézőt, ahol Mladič gyilkos katonái diadalmasan tombolnak az elfoglalt városban, a lakosság pedig reménytelien menekül az ENSZ erők felé.

A film komoly vádakat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ-erők lemondtak arról az ígéretükről, hogy bombázzák a szerb csapatokat, ha azok megtámadják a lakosságot. A bürokrácia és a politikai felkészületlenség miatt tehetetlenül engedték emberek ezreit felszállni a buszokra és halálba vinni őket.”

a megmenekülés reményében az ENSZ bázison

A film nemzetközi koprodukcióban készült. Aida szerepét Jasna Đuričić szerb színésznő, Ratko Mladić szerepét Boris Isaković szerb színész, a holland békefenntartó zászlóalj parancsnokának, Thomas Karremansnak szerepét  Johan Heldenbergh belga színész játssza. Szerepelnek a filmben bosnyák, holland, koszovói színészek, a készítésben osztrák, lengyel, német, francia, román, norvég, török filmesek dolgoztak a forgatókönyvíró-rendezővel.

A bemutató előtti sajtótájékoztatón Jasmila Žbanić azt mondta, eddig nagyon sok film készült Srebrenicáról férfiak szemszögből.

Én most egy nő szemszögéből készítettem filmet, az ő történeteik alapján, az alapján amit olvastam róluk, hogyan éltek akkor és hogyan élnek most.

Jasmila Žbanić 2006-ban az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Grbavica című filmjével elnyerte az Arany Medvét.