EX-YU,  Horvátország

Horvátország az idegenforgalmi szezon előtt

Senki nem tudja, milyen lesz az idei idegenforgalmi idény Horvátországban. Az elmúlt évben, amikor szinte az elég világ bezárt a járvány terjedése miatt, Horvátország viszonylag jó szezont zárt. Ennek több oka is volt, egyebek között az akkor még sokkal kedvezőbb fertőzési helyzet és az ország földrajzi fekvése, azaz a hagyományosan itt nyaraló külföldi vendégek Szlovéniából, Ausztriából, Németországból, Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról saját autójukkal el tudják érni az Adriát. Hétmillió turista érkezett és több mint negyven millió vendégéjszakát töltöttek el, ami a 2019-es rekord szezonhoz képest 64 százalékos csökkenést jelentett az érkezők számában és 55 százalékot az éjszakai tartózkodásokban, de a veszteségek elviselhetők voltak.

a hagyományos szállodákhoz képest nagyobb lehetőségeket biztosítanak a távolság és az elszigeteltség fenntartására

Az idegenforgalmi dolgozók a tavalyinál sikeresebb szezont remélnek, bízva abban, hogy mindenki tanult az előző év tapasztalataiból és felkészültebben várja az idei nyarat. Ilyen tapasztalat például az olyan szálláslehetőségek bővítése, amelyek a hagyományos szállodákhoz képest nagyobb lehetőségeket biztosítanak a távolság és az elszigeteltség fenntartására. Mindezeket számba véve szakemberek arra számítanak, hogy az idei szezon a tavalyi és a 2019-es között lehet, a 2019-es rekordév 60 százalékát jósolják.

Mindazonáltal sok múlik az epidemiológiai helyzeten, az Európai Unión belüli oltási és utazási protokollokon.

“Horvátország támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely megkönnyíti az országokba való belépést, azaz szabályozza és ösztönzi a turisztikai utazást. Az idei szezonban nagyban támaszkodunk majd a hazai piacra, azokra az európai országokra, ahonnan Horvátország könnyen megközelíthető közúton. Kulcsfontosságú a gyors határátlépés biztosítása” – mondta a horvát idegenforgalmi hivatal igazgatója.

Mindenhol első helyen szerepel a turisták biztonsága, ezért a Horvát Idegenforgalmi Hivatal elindította a “Stay safe in Croatia” promóciós kampányt. A címke birtokosai garantálják vendégeik biztonságát. Megszerzéséhez magas higiéniai és biztonsági előírásoknak kell megfelelni, beleértve azt is, hogy a szállásadók kötelesek biztosítani a vendégeknek a kesztyűből, maszkból és fertőtlenítőből álló biztonsági készletet. Sajtóértesülések szerint 6500 magánszálláshely már kérte a biztonságos tartózkodás címkét.

azon is dolgoznak, hogy mobil oltóállomásokat, tesztelési lehetőségeket biztosítsanak a turisták számára

Horvátországban idén már több mint 600 000 vendégéjszakát töltöttek el szállodákban, nyaralókban és családi gazdaságokban. Az előfoglalások is bíztatók, amit minden bizonnyal segít Németország döntése, amely szerint Isztria és további három kontinentális horvát megye zöld listára került.

A turisztikai és sportminisztérium 2021. március 26-i tájékoztatása szerint

A horvátországi belépéshez 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, EU által jóváhagyott listán szereplő antigén teszt szükséges, vagy nyilatkozat arról, hogy a belépő az elmúlt három hónapban átesett koronavírus fertőzésen, vagy hogy eltelt 14 nap az oltás második adagjának beadása óta. Ezek a szabályok a nyári szezonban is érvényesek lesznek.

A minisztérium azt is kéri, hogy az idegenforgalomban dolgozókat legkésőbb májusban soron kívül oltsák be, hogy a turisták biztonságban érezzék magukat. Ezzel együtt azon is dolgoznak, hogy mobil oltóállomásokat, tesztelési lehetőségeket biztosítsanak a turisták számára.