Egyéb

Kicsoda Alekszej Navalnij?

Alekszej Navalnij kómában van, állapota aggasztó, mondják az orvosok. A különrepülőgép, amit a német „Cinema for Peace” civil szervezet bérelt, szombaton, egynapos alkudozás után érkezett meg Berlinbe. Az orosz ellenzéki politikust a Caritas kórházba vitték, ahol korábban a szintén ellenzéki Pjotr ​​Verzilovot is kezelték, akit ugyancsak a német civil szervezet szállított oda.

Alekszej Navalnij Tomszkból Moszkvába tartva a repülőgépen lett rosszul és emiatt kellett a gépnek megszakítani az útját és szállt le a szibériai Omszkban, ahol kórházba került. Francia és német vezető politikusok még aznap bejelentették, hogy a két ország kész minden segítséget megadni Navalnijnak és a családjának a történtek kivizsgálására.

Navalnij csapata azt gyanítja, hogy a repülőtéri kávézóban tettek mérget a politikus teájába. Az omszki kórház orvosai azonban azt mondták, nem találták nyomát méregnek, a betegségét anyagcsere rendellenesség okozta.

A repülőgép pénteken érkezett meg Németországból, de a család nem kapta meg az engedélyt a szállításra, mert az omszki kórház főorvosa azt mondta, hogy a beteg állapota nem stabil, nem szállítható. Pénteken este azonban mégis bejelentették, hogy szombaton a repülőgép felszállhat. A Kreml visszautasította azokat a vádakat, miszerint a szállítás megtagadása politikai természetű volt, Dimitrij Peskov kormányszóvivő szerint ez tisztán orvosi döntés volt.

A Navalnij alapította Korrupcióellenes Alap szóvivője, Kira Jarmis bejelentette, hogy sürgősséggel panaszt nyújtanak be az Emberi Jogok Európai Bíróságához a szállítás késlekedése miatt, ami a beteg állapotában helyrehozhatatlan károkat okozhatott. A személyi orvosa, Jaroslav Ashikhmin az omszki orvosok viselkedését félelmükkel magyarázta. Nem tudni, hogy gyakorolt-e valaki nyomást a kórház vezetőségére, de nincs logikus magyarázat arra, hogy miért nem engedték el a beteget a rokonok kérésére, amikor a magasan képzett orvoscsapattal a repülőgép megérkezett.

De kicsoda Alekszej Navalnij, akinek a nevét az orosz állami televízióban még kiejteni is tilos?

A politikai elit körében végzett számos korrupcióellenes vizsgálatával vált ismertté. 2009 óta a blogjában többször rámutat a vezető politikusok, közéleti személyiségek korrupciójára, hatalommal való visszaélésére és dekadens életmódjára. Néhány leleplezése lemondáshoz vezetett, ami igen ritka az orosz politikában. Dokumentumfilmjeit több millióan nézik, az egyik legnépszerűbbet, Dimitrij Medvegyev korábbi miniszterelnök vagyonosodásáról szólót, a „Ne hívjátok Dimonnak” címűt több mint harmincötmillióan nézték meg.

Először 2011-ben tartóztatták le, 2013-ban Kirov város bírósága öt év börtönre ítélte, amit később próbaidőre felfüggesztettek. A tárgyalásra pontosan akkor került sor, amikor Moszkva polgármesterének jelölték, és a választáson a szavazatok 27%-át kapta. Azóta és különösen Borisz Nyemcov 2015-ben történt meggyilkolása óta a Putyin elleni ellenzék vitathatatlan vezetőjének tekintik. Ő szervezi a legnagyobb politikai tiltakozásokat, és a fiatalok körében is népszerű.

2016. decemberben Navalnij bejelentette jelölését a 2018. márciusi elnökválasztáson, amit a Központi Választási Bizottság elutasított, mondván, hogy büntetett előéletű. Az ellenzéki politikusnak sok ellensége van az orosz hatalmi berendezésben, de még a belorusz elnök, Alekszandr Lukasenko is azzal vádolta, hogy ő áll az országában zajló tiltakozások mögött.

Politológusok, újságírók, írók teszik közzé véleményüket a közösségi hálón, és egyetértenek abban, hogy politikai pozíciója és aktivitása miatt mérgezték meg.  A történteket Nyemcov meggyilkolásával és ismert ellenzékiek gyanús megmérgezésével hasonlítják össze.

Dmitrij Bikov író, aki néhány évvel ezelőtt túlélte a mérgezési kísérletet, úgy véli, hogy a Navalnij elleni merénylet “egy jól megtervezett, de rosszul végrehajtott művelet, amelynek célja a megfélemlítés”. Az olyan ismert ellenzéki aktivisták, mint Vlagyimir Milov vagy Pjotr ​​Verzilov nyíltan vádolják mérgezéssel a politikai vezetést. Mások szerint a Kreml, függetlenül attól, hogy ki adta ki a parancsot, teljes felelősséggel tartozik, mivel Putyin hivatali ideje alatt számos politikai gyilkosság gyanúja továbbra sem megoldott.

Viktor Senderovics író facebook bejegyzésében azt írja, hogy „természetesen Putyin viseli a felelősséget azért, ami történik, mert az orosz elit számos gazemberét vette védelmébe.” Megjegyzi, hogy Navalnij nem az elnök első kritikusa, aki valamilyen titokzatos mérgezés miatt megbetegedett. Felsorolta azoknak a nevét, akik túlélték a mérgezés gyanúját vagy meghaltak, mint Jurij Scsekocsikin újságíró, Ana Politkovszkaja újságíró (ő túlélte a mérgezést, de később lelőtték), Alekszandr Litvinyenko, az FSzB volt ügynöke, Vlagyimir Kara-Murza újságíró, aki kétszer került kórházba mérgezés tüneteivel, Pjotr ​​Verzilov politikai aktivista, Dmitrij Bikov író.

Megemlítik azt a 2019. júliusi esetet, amikor Navalnijt a börtönből kellett kórházba szállítani, mert az arcán nagy duzzanatok és erős bőrpír keletkezett. Az orvosa akkor toxikus károsodásokról beszélt, bőr- és hajmintát kért, amit azonban nem engedélyeztek neki.

Navalnij hatékony irodahálózatot hozott létre egész Oroszországban, amit állítása szerint az állami szolgálatok rendszeresen átkutatnak. A tömeges tiltakozások szervezése mellett az elmúlt években ellenzéki jelölteket támogatott a választásokon. „Intelligens szavazást” ajánlott a választóknak, azaz a kormánypárti jelölt elleni voksolást, és ezzel jelentős számú ellenzéki választási győzelmét biztosította. Az, hogy társainak százait rendszeresen letartóztatták és börtönbe csukták szerte Oroszországban, azt bizonyítja, hogy a Kreml számára a fő kihívás Navalnij. Egyetlen politikai szervezet sem, beleértve azokat, akik saját magukat a fő ellenzéki erőnek tekintik, nem részesülnek ilyen figyelemben.  

Marija Sznyegovaja politológus úgy véli, hogy a Kreml hosszú ideig tolerálta Navalnijt, de az alkotmánymódosítások 2020 júliusi elfogadása után a putyini rezsim még elnyomóbbá vált. “Most minden megengedett. A Kreml attól tart, hogy a belarusz tüntetések átterjednek Oroszországra, különösen a Habarovszkban történtek után, ahol a kormányzó letartóztatása elleni tiltakozás közel két hónapja tart, és még ott van az “intelligens szavazás” veszélye.”

“A Kreml fél attól, ami a szeptember 13-i regionális választásokon történhet. Fehéroroszországot tükörként tekintve, ha Putyin magát képzeli Lukasenko helyére, rá kell jönnie, hogy vele ellentétben, neki nincs senki, akit segítségül hívhat”- írja Igor Jakovenko újságíró.

A Kreml védőszárnya alatt működő média és számos internetes troll, ahogy Borisz Nyemcov meggyilkolása után is, minden módon igyekszik csökkenteni  Alekszej Navalnij politikai jelentőségét. Egyszerű bloggernek nevezik, és nem a politikai ellenzék vezetőjének. Tagadják a mérgezés lehetőségét, egyes források azt terjesztik, hogy alkoholt fogyasztott. Ha gyilkossági kísérletről beszélnek, akkor annak minden felelősségét az ellenzékre hárítják, mondván úgynevezett „szent áldozatot” keresnek ismert emberek között.

A 2021-es parlamenti választások közeledte, Vlagyimir Putyin és a kormánypárt népszerűségének csökkenése a Kremltől az erős politikai ellenőrzés fenntartását követeli. A 44 éves ellenzéki Navalnij kiiktatása a politikai küzdelemből, hacsak rövid időre is, a Kreml számára fellélegzést jelent, de a politikai válságot nem oldja meg.

forrás: AJB, DW