Bosznia-Hercegovina,  Egyéb,  EX-YU

Újra téli olimpia Szarajevóban?

Egy nagyszabású, érzelemdús elképzelés szerint majdnem öt évtizeddel az 1984-es téli olimpia után Szarajevó – legalábbis részben – ismét otthont adhatna az olimpiai játékoknak.

A szarajevói megnyitó ünnepség 1984. február 8-án

Barcelona tervezi benyújtani a pályázatát a 2030-as téli olimpiai játékokra és ennek a projektnek a része lenne Szarajevó.

Különleges kapcsolat van a két város között. A boszniai fővárosban sokan emlékeznek rá, hogy 1995-ben, a még megosztott városban Barcelona irodát nyitott a Skenderija-híd mellett, hogy kezelje a tőlük érkező segélyeket. Barcelona városi tanácsa a boszniai főváros újjáépítésének támogatásaként Szarajevót a tizenegyedik kerületévé nyilvánította. Harminc éve testvérvárosi kapcsolatban vannak.

A Pireneusok az egyetlen hegyvidéki üdülőhely Európában, ahol korábban soha nem rendeztek olimpiai játékokat.

Az elképzelés szerint a versenyeket a Pireneusokban, a jeges versenyeket Barcelonában rendezik. A Pireneusok az egyetlen hegyvidéki üdülőhely Európában, ahol korábban soha nem rendeztek olimpiai játékokat. Eddig az eldőlt, hogy szánkó-és bobpályát nem építenek, azokat a versenyeket a 11. kerületben, Szarajevóban, a Trebevićen rendeznék meg.

A szánkó-és bobversenyeket Szarajevóban, a Trebevićen rendeznék meg.

Az 1984-es bobpálya mindenképpen felújításra szorul, de a két olimpiai város közötti állandó kapcsolatnak köszönhetően már eddig is történtek újjáépítések. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Európai Unió pénzügyi támogatásával újítottak fel két olimpiai létesítményt, a Zetra Sportcsarnokot és a Mojmilo olimpiai falut.

Az olimpiai versenyek számos más eseményt is vonzanak, ezek jelentős fejlődést hoznának Szarajevóban, Bosznia-Hercegovinában, de az egész régióban.

A 2030-as téli olimpiai játékok megrendezése iránt a hírek szerint Barcelona mellett Vancouver, Sapporo és Salt Lake City is érdeklődik.