Bosznia-Hercegovina,  EX-YU

A boszniai háború hős könyvtárosa

Harminc évvel ezelőtt, 1992. augusztus 25-26-ra virradó éjszaka a boszniai Szerb Köztársaság hadserege lángba borította Szarajevó szimbólumát, a Vijećnicat.

A lángoló Vijećnica a Miljacka túlsó partjáról

A város három évtizeddel később emléktáblát állított egy könyvtárosnőnek, Aida Buturovićnak. Aida a boszniai háború kitörésekor a Nemzeti Könyvtárban dolgozott, mint a nemzetközi dokumentumcseréért felelős könyvtáros, és közben az egyetem Általános Irodalmi és Filozófiai Tanszékén a doktori disszertációján dolgozott.

Azon az augusztusi éjszakán kollégáival, szarajevói lakosokkal együtt igyekezett megmenteni néhány ritka kéziratot a könyvgyűjteményből. Augusztus 26-án hazafelé menet egy repeszgránát megölte.  

Andras Riedlmayer, a Harvard könyvtárosa 1994-ben kezdeményezte a Kéziratgyűjtési projektet azzal a céllal, hogy Aida nővérének, Amila Buturovićnak segítségével összegyűjtsék a tűz során leégett kéziratokat tartalmazó mikrofilmeket.

Riedlmayer egyszer azt mondta:

„Az emberek néha megkérdezik tőlem, hogy miért aggódom annyira a könyvek miatt, amikor annyi embert öltek meg. A válaszom az, hogy Aida Buturović esetére kell rámutatni, mert a könyvek és az emberek sorsa elválaszthatatlan egymástól.”