Horvátország,  Szlovénia

A szlovén és a horvát kormányfő ott volt a kijevi csúcstalálkozón

A nyugat-balkáni országok lakói a saját bőrükön tapasztalták alig néhány évtizeddel ezelőtt a háború évekig tartó borzalmait és pusztítását. A délszláv háború Szlovéniában ugyan „csak” hét napig tartott, de nem kímélte Horvátországot. Emlékezzünk csak Vukovárra.

Ezért nem volt kétséges, hogy a két ország miniszterelnöke részt vesz a Bucsa felszabadításának egyéves évfordulójára szervezett kijevi csúcstalálkozón.

Robert Golob szlovén kormányfő kijelentette, hogy Szlovénia részt kíván venni Ukrajna háború utáni újjáépítésében. Andrej Plenković horvát miniszterelnök megismételte, hogy országa továbbra is támogatja Ukrajnát katonai és humanitárius segélyekkel. Hozzátette, hogy háborús bűnök jogi szakértői segítenek az ukrán ügyészségnek a bizonyítékok aktáinak létrehozásában.

 „A Bucsában elkövetett bűncselekmények megmutatták az orosz agresszió valódi arcát. Ha valakinek a nemzetközi közösségben kétségei támadtak, vagy úgy gondolta, hogy valami nem volt világos és nyilvánvaló az orosz invázió első napjától, február 24-től, úgy gondolom, hogy Bucsa megmutatta, mi a valódi cél. A valódi cél az ukrán nép megfélemlítése, bűncselekmények elkövetése, a félelem fokozása és az ukránok szívének meghódítása volt. Ez a politika nem működött” – mondta Plenković.

Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Kijev soha nem fog megbocsátani azoknak, akik felelősek “a városban elkövetett bűnökért”.

Az utcákon lévő holttestek fotói bejárták a világot (fotó: CNN)

Az ukrán hadsereg tavaly március végén foglalta vissza Bucsát és a Kijev melletti Irpint. Bucsában az utcákon lévő holttestek fotói bejárták a világot. Kijev azt állítja, hogy az oroszok a 33 nap alatt, amíg megszállva tartották a várost, 1400 embert, köztük 37 gyereket gyilkoltak meg. Tömegsírokban több mint 175 holttestet találtak. Az orosz fél tagadja ezeket a vádakat.

A nemzetközi kivizsgálók, nyomozók most azokban a városokban, ahol az ukrán hatóságok azt állítják, hogy az orosz csapatok súlyos bűncselekményeket követtek el, bizonyítékokat gyűjtenek.

kiemelt kép: a bucsai áldozatok emlékfala (fotó: Jutarnji list)