Bosznia-Hercegovina,  EX-YU

Szarajevó a kávéházak városa

Szarajevó a kávéházak városa. Kedvencem a Katedrálissal szemben a Strossmajer utca, amit nyáron teljes hosszában színpompás ernyők alatt kényelmes kávéházi teraszok uralnak. De az egész városra jellemző, hogy ahol van akár csak pár négyzetméternyi hely, kitesznek egy-két asztalt székekkel, és kávéznak.

A kávézás kultúrája

A kávézás a nyugat-balkáni országokban sokkal többet jelent, mint egy forró ital elfogyasztása. Rituálé, aminek egyik legfontosabb eleme a megfelelő hely és egy jó beszélgetőpartner. Az emberek bármilyen szegények, bármilyen körülmények vannak, arra mindig találnak módot, hogy leüljenek egy kávéra és beszélgessenek. 

Hadži Šaban kávézója a Miljacka partján

A kávézás hagyománya Szarajevóban közel fél évezredre tekint vissza. Az Oszmán Birodalom részeként a város jelentős politikai, szellemi és kereskedelmi központtá vált, egyre épültek a fogadók és a karavánszerájok. Így aztán egyáltalán nem lehet csodálkozni, hogy 1534-ben a Miljacka folyó partján, Bentbašaban megnyílt az első kávéház, a Hadži Šaban. Kétszintes épület volt, a víz felett cölöpökön álló terasszal.

Az Arnautból származó Hadži Šaban ügyes üzletember volt, a konstantinápolyi mintára épült kávézója az akkori Szarajevó legmodernebb kocsmája is volt.

Az ópium birodalma

A jemeni kávé, a legjobb dohánnyal töltött hosszú pipák, a vízipipák mellett ópiumot is szolgáltak benne. Maga Hadži Šaban rendszeresen járt Konstantinápolyba, hogy néhány új kávézókelléket hozzon és szinte mindig került egy fénytelen, foltos, ópiummal teli keleti edény is.

Az ópium, vagy ahogy Boszniában nevezik, “afijun”, és használói nem voltak  ismeretlenek a térségben, különösen a közép-boszniai településeken. Ráadásul az ópium élvezetét sem tartották szégyenteljesnek, ellentétben például az alkohol élvezetével.

A társasági élet központja

A kávézó a társasági élet központja volt. Az igazi jemeni kávén kívül, amit nem malomban, hanem havanban, kőmozsárban őröltek, a vendégek különféle gyümölcsleveket, kalácsokat, lokumot is rendelhettek.

A kávét kőmozsárban örölték

Újságok és játékok egész sora állt rendelkezésre. Volt ott backgammon, dominó és sakk, de különféle hangszerek is, mint például a kánún. Klasszikus zene szólt, kis zenekarok játszottak. Egy óra ilyen zene után aztán már vidámabb dalok következtek örmény táncosnőkkel.

A hírek találkozóhelye volt nemcsak Bosznia-Hercegovinából, hanem a világ messzi tájairól is. Kora reggel, közvetlenül a reggeli ima után sok vendég tért be, hogy értesüljön a legfrissebb hírekről, amiket a világ távoli pontjairól Szarajevóba érkező kereskedők hoztak. 

Szarajevó fontos kereskedelmi központ volt, Velence, Dubrovnik, Konstantinápoly és más városok kereskedői hozták a híreket. Ahogy megérkeztek, mindegyik ellátogatott Hadži Šaban nevezetes kávézó-kocsmájába.

A Hadži Šaban 400 éven keresztül a generációk sorának találkozóhelye volt. 1942-ben a Pale felé vezető VI. állami útnak a Viječnica és a Bentbaša alagút közötti szakaszának megépítéséhez a Miljacka jobb partján a városrész számos házát le kellett bontani, köztük a Hadži Šaban kávézót is.

A korabeli újságok azt írták, hogy Bentbaša „elvesztette a lelkét, a romantikáját”.

Modern kori kávézók

A kávéházi kultúra virágzott az Osztrák-Magyar Monarchia idején is, majd és azt követően Jugoszlávia korában is. Kezdetben nem lehetett legálisan bejegyeztetni, nem volt rá törvény, az akkori kávéházakat büféként tartották nyilván. Az első ilyen büfé a Viječnica közvetlen szomszédságában lévő Evergreen volt, a legnépszerűbb pedig a Gong. Ez utóbbit Šaban Bane Toskić ökölvívó, Bosznia-Hercegovina többszörös bajnoka nyitotta és az ostrom kezdetéig működött.  

Az Aeroplan kávézó

Ma Szarajevóban megszámlálhatatlan kávézó üzemel. Vannak nagyon nevezetesek, mint a Hippy klupa, a fiatalok kedvenc helye, a Bécsi kávézó a Hotel Europaban, vagy éppen a Palma.  

A fiatalok egyik kedvenc kávéháza

Nehéz választani, mert Szarajevóban bármelyik kávézóba érdemes beülni és megkóstolni az igazi bosnyák kávét. Ha valaki mégsem szeretné a kicsit zaccos, ám rendkívül zamatos, rézedényben főzött és felszolgált kávét, akkor bátran választhat az eszpresszo, a capuccino, az americano vagy a latte kínálatból is. És persze nem maradhat el a lokum vagy egy szelet torta sem.