Bosznia-Hercegovina,  Egyéb,  EX-YU

Bosnyák gyerekek ajándékai a háború sújtotta Ukrajnába

Szarajevóban több mint kétezer felszalagozott és aláírt csomag készült a háború sújtotta Ukrajnában élő gyerekeknek. Az ajándékozó gyerekek szülei közül sokan emlékeznek az 1992–1995-ös boszniai háborúra, nem kevesen közülük ugyanígy kaptak ajándékot. Ahogyan annak idején Lejla:

“1994-ben érkeztek a gyerekeknek szánt csomagok Cazinba. Nagy izgalommal emlékszem arra, hogy mentem a házhoz, ahol kiosztották. A cipősdoboz színes és díszített volt. Higiéniai cikkek, édességek, egy fénykép és egy bizonyos Astrid levele voltak benne. Az ajándék sokáig a mindennapjaim része volt. A fésű és a tükör évekig a kozmetikai táskámban lapult. A zsírkrétát soha nem használtam, sajnáltam, mert nem tudtam, hogy meddig tart a háború, hogy kitart-e a végéig.”

A csomagok összekészítésében kis-és nagyobb iskolások is részt vettek. Dani általános iskolája, a szarajevói Musa Ćazim Ćatić gyerekei 135 csomagot készítettek.

Az akciót a szarajevói Háborús gyerekkor múzeuma (MRD, Muzej ratnog djetinjstva, War Childhood Museum) szervezte és koordinálja. Az ajándékokat Ukrajnába és Lengyelországba viszik, ahol sok ukrán gyerek él menekültként.

 „Mi bosnyákok igazán megértjük hogyan érzik magukat ezek a gyerekek. Azt is megértjük, hogy mennyit jelent egy csomag átvétele, és a tudat, hogy valaki valahol gondol rád.”

A szervező

Szarajevóban 2017 óta van egy, a világon egyedülálló múzeum, a Háborús gyerekkor múzeuma. A boszniai háborút átélt gyerekek történeteit, emlékeit mutatja be személyes tárgyakon, videofelvételeken, képeken keresztül, és a háborúban való felnövekedés élményének kutatásával foglalkozik.

Jasminko Halilović szarajevói vállalkozó, maga is „háborús gyerek”, 2010-ben egy online platformon kezdett rövid emlékeket gyűjteni fiatal felnőttekről, akik gyerekek voltak a boszniai háború alatt. Több mint ezren küldték el történeteiket. Halilović ezeket a visszaemlékezéseket egy könyvbe gyűjtötte össze, ami 2013-ban jelent meg. A levelezések során kiderült, hogy a korábbi „háborús gyerekek” közül soknak még mindig vannak bizonyos tárgyai, amiket az ostrom idejéből őriznek. Fiatal szakemberek csoportja kezdett el dolgozni egy múzeumi gyűjtemény kialakításán, végül több mint háromezer tárgyat és több mint hatvan szóbeli tanúvallomást gyűjtöttek össze.

2017 januárjában nyílt meg a múzeum állandó kiállítása Szarajevóban, a Logavina utcában.

Ajándék mindenütt a múzeumban

Lányok és fiúk tízezrei nőttek fel az ostromlott Szarajevóban, abban a városban, ahol az ostrom ideje alatt 1425 napon keresztül néztek szembe nap mint nap a halállal. A múzeum gyűjteményeiben naplók, játékok, fényképek, ruhadarabok és számos egyéb, háborút túlélők által adományozott tárgy található az adományozó személyes visszaemlékezésével.  

Kiállítás Hollandiában

A múzeumnak voltak vándorkiállításai az országon belül, Belgrád, Pristina, Prága és Strasbourg után az ötödik határon túli kiállításuk 2022. december 22-én nyílt meg a dél-hollandiai Eindhoven melletti Heeswijk Erődben (Kasteel Heeswijk).

A „Figyelj” kiállítás az ukrajnai gyerekek tapasztalatait állítja a középpontba, de bemutatja azoknak a gyerekeknek és embereknek a történetét is, akiknek gyermekkorát háború jellemezte Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Koszovóban, Szíriában, Afganisztánban, Palesztinában, Eritreában és Jemenben.

Lejla ajándéka 1994-ből a múzeumban

A múzeum alapítója és vezérigazgató elmondta, hogy ezt a kiállítást az ukrajnai orosz invázióra reagálva hozták létre a kijevi irodájukkal együttműködve.

„Az MRD egy kritikus pillanatban teljesíti ily módon küldetését: láthatóvá teszi azoknak a gyerekeknek a történetét, akiknek gyermekkorát jelenleg háború sújtja.”

P.S.: A nagy érdeklődés miatt a szervezők meghosszabbították a csomagok leadásának határidejét december 30-ig. Az ajándékok január 1-jén érkeznek meg Ukrajnába.