Bosznia-Hercegovina,  Egyéb,  EX-YU

Egy misztikus hely Szarajevóban

Szarajevó Bistrik kerületében van Bosznia-Hercegovina egyik legmisztikusabb és legérdekesebb helye, a Jedileri tekki, más néven Hét testvér mecset (Jedileri török szó, jelentése: hét sír), ahova a szarajevóiak rendszeresen elzarándokolnak hagyománytiszteletből, babonából. Van hogy azért, hogy sikeres legyen a következő vizsga.

Ez egy türbe, egy síremlék, ami Szulejmán Szkopljak pasa adományából épült 1815 körül a már meglévő sírok köré. Hétablakos fal és sírőrző helyiség, ahol minden ablak mögött van egy sír.

A hét testvér sírja

A neve ugyan hét testvér, de nem vérségi rokonságban lévőkről van szó, hanem hét férfiról, akiket különböző körülmények között különböző időszakokban öltek meg. A szarajevóiak úgy vélik, ők „hittestvérek”.

A sírok

A szájhagyomány szerint itt temették el Dogunja sejket, aki II. Mehmed szultán seregével érkezett a városba a 15. században. Ő volt ennek a területnek a tulajdonosa, a földek közé építette a házát és végrendeletében azt kérte, hogy a kertje tövében temessék el, a fennmaradó területet pedig muszlim temetőnek használták. Kortársa volt Szarajevó alapítójának, Gazi Isa-bey Isakovićnak. Az első sír a sejké.

A második és a harmadik sírba temettek két utazó dervist, akiket 1494-ben pénzlopással gyanúsítottak és ártatlanul kivégeztek. Közvetlenül a haláluk után kiderült, hogy a tolvajokat, akik a kincstárból ellopták a pénzt, Čajničén elkapták.

A negyedik, ötödik, hatodik, hetedik sírban nyugszik a bosnyák hadsereg négy kapitánya Bosanski Brodból. Dalbatan Musztafa pasa 1697-ben kivégeztette őket, azzal vádolva, hogy késve jelentették Savoyai Jenő átkelését a Száván. Savoyai a mintegy 6500 fős seregével kifosztotta és szinte porig égette Szarajevót. Később kiderült, hogy a négy kapitányt ártatlanul végezték ki, mert Savoyai másik irányból támadott.  

Útmutatás kérése szerelmi bánattól egészségi problémáig

A szarajevóiak minden nap eljönnek a türbéhez, gyakran imádkoznak, sadaqát (jótékonykodást Isten nevében) ajánlanak fel, és segítséget kérnek Istentől. Útmutatást kérnek különféle nehézségek esetén, a szerelmi problémáktól az egészségügyi problémákig.

Imádkoznak, pénzt dobnak be, békét ajánlanak

Az idős szarajevóiak azt javasolják a dilemmájukra megoldást keresőknek, hogy imádkozzanak Istenhez a sír ajtajában, utána dobjanak néhány érmét a hét ablak nyílásaiba, és ajánljanak „szelamot” (békét és áldást) mindegyik elhunytnak.

Az öregek szerint a távozásnak is vannak hallgatólagos előírásai. Nagyon kell figyelni, hogy mit mondanak körülötted lévők, mert úgy tartják, hogy az első elkapott szavak a megoldást jelenthetik a problémára.  

Ha segítséget kérni mentél, fontos, hogy nem szabad ugyanazon az úton visszamenni, amin jöttél. Mert a babona szerint a misztikus erő csak így hat.

kiemelt kép: a Hét testvér türbe