Bosznia-Hercegovina,  Egyéb

A bosnyák tél a népi kalendárium tükrében

Bosznia-Hercegovinában a muszlimok a téli évszakot két szakaszra osztják és külön kifejezésekkel illetik. Ezek arab és török eredetű szavak, amik meghonosodtak a bosnyák nyelvben.

2023. december 22-én 04:27-kor köszöntött be a tél hivatalosan Szarajevóban. Ez az év legrövidebb napja, és ezen a napon kezdődik a zemherija. A zemherija arab szó, a leghidegebb téli napok időszakát jelenti. Negyven napig, január 30-ig tart.

Január 31-én kezdődik a tél második, 50 napig tartó szakasza, a hamsin.

Január 31-én kezdődik a tél második, 50 napig tartó szakasza, a hamsin. A hamsin is arab szó, ötvenet jelent, a tél március 21-ig, a csillagászati tavasz kezdetéig tartó időszakát jelöli. A hamsint a tél fordulópontjának tekintik, amely időszak alatt az ún. három dzsemre hatására a tél lassan alábbhagy, és megjelennek a tavasz első jelei. “A dzsemre a Nap melege és hullámai a levegőben, a vízben és a földben. Amikor ez a meleg hullám jön, akkor megérkezett a tavasz első hírnöke” – mondják az öregek.

A dzsemre török szó, léghullámot vagy légáramot jelent. A hamsin alatt háromszor „támad”. A muszlimok szerint az első dzsemre február 19-én “csapja be a havát” (hava – törökül levegő), ekkor kezd olvadni, nincsenek többé nagy mínuszok. A népi megfigyelés szerint visszatér az élet a természetbe, megjelennek az első rügyek, láthatók a hóvirág és az ibolya első jelei.

A második dzsemre a vízre „csap le” február 26-án, ami ezután már nem fagy be. A harmadik dzsemre március 5-én járja be az országot. A hagyomány szerint onnantól le lehet ülni a földre, már nem fagyos.  

Ezután kezdődik „Márta mama kiabálása”, a legenda szerint karácsony után kilenc vagy tíz héttel, március végén, április elején. Márciusról kapta a nevét, az időjárás szeszélyes, akár naponta is többször változik: napsütés, eső, hó, erős szél. Ez az az időszak, amikor a tavasz megküzd a téllel.