Jugoszlávia

Erzsébet királynő történelmi látogatása Jugoszláviában

II. Erzsébet királynő ötven évvel ezelőtt, 1972-ben Fülöp herceg és Anna hercegnő kíséretében ötnapos látogatáson járt Jugoszláviában. A királynőnek ez volt az első látogatása egy kelet-európai kommunista országban, amiért egyes nyugati médiákban éles kritikával illették.

Belgrádban Josip Broz Tito vendégei voltak

Belgrádban Josip Broz Tito vendégei voltak, aminek kapcsán még tartja magát az a történet, hogy a jugoszláv elnök arra utasított, hogy a szálláshelyként szolgáló Fehér Palota környékén fogják össze a békákat, hogy azok ne zavarják a királynő pihenését. Meglepetésre azonban II. Erzsébetnek ez egyáltalán nem tetszett. – “Nagyon szép itt, de meglep, hogy itt nincsenek békák. Békákat hallgatva nőttem fel, a hangjuk nagyon megnyugtat” – mondta állítólag Titonak, aki ezután visszavonta a parancsot.

A belgrádi tartózkodás nagyon kötetlen volt

A beszámolók szerint a belgrádi tartózkodás nagyon kötetlen volt. A királynő golfozott Titoval, közösen narancsot ettek a fotósok előtt, és a dedinjei Tito rezidencián a magánmoziban filmet néztek. A jugoszláv elnök az általa alapított legmagasabb állami kitüntetést, a Jugoszláv Nagycsillag Rendet adományozta Fülöp hercegnek.

Fülöp herceg, Joszip Broz Tito, Winston Churchill

Fülöp hercegnek ez a második találkozása volt Titoval. Első találkozásukra 1953 márciusában került sor Londonban. Az volt az első alkalom, hogy egy kommunista vezető nyugati országba látogatott, és ezzel kezdetét vette a baráti kapcsolat a két ország között. Tito akkor hagyta el először Jugoszlávia viszonylagos biztonságát, miután drámai összetűzésbe került Sztálinnal. A Galeb nevű kiképzőhajójával érkezett a Temze torkolatához, ahol Fülöp herceg, az angol flotta admirálisa, Winston Churchill miniszterelnök és Anthony Eden külügyminiszter fogadta. A herceg ezután bemutatta neki a Királyi Tengerészeti Díszőrséget.

Az 1972-es jugoszláviai körútjukon a királyi pár ellátogatott Zágrábba, Dubrovnikba, Đakovóba, Pulába és Brijuniba. A zágrábi főpályaudvaron 1972. október 20-án Jakov Blažević, az akkori Horvát Szocialista Köztársaság parlamentjének elnöke, az akkori legmagasabb politikai tisztségviselő fogadta.

A királynő Horvátországhoz fűződő kapcsolata eszéki születésű dédnagyapjához vezethető vissza. Ferenc, Teck hercege, II. Erzsébet nagyanyjának, Mária királynének az apja volt. (Teck középkori sváb hercegség a mai Baden-Württemberg tartomány területén) A tecki herceg Franz Paul Karl Ludwig Alexander néven született 1837. augusztus 28-án az akkori Essegben, a mai Eszéken. 1866. június 12-én feleségül vette Mary Adelaide cambridge-i hercegnőt. Három fiuk született és egy lányuk, Victoria Mary of Teck hercegnő (1867–1953), aki később V. György brit uralkodó felesége, Mária királyné lett.

2022. szeptember 8-án este Balmoralban 96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő.