Egyéb,  EX-YU,  Horvátország

Goran Ivanišević halhatatlan teniszező

2021. július 18-án az amerikai Newportban Goran Ivanišević egykori horvát teniszező a halhatatlan teniszezők közé került, felvették a Tenisz Hírességek Csarnokába.

Goran Ivanišević az első és egyetlen horvát teniszező, aki a megtisztelő címet megkapta.

Minden idők legjobb horvát teniszezőjét először 2018-ban jelölték, ám akkor nem kapott elegendő számú szavazatot, az egy évvel későbbi jelölés eredménye Conchita Martínez spanyol teniszezővel együtt azonban már nem volt kétséges, de az ünnepséget a koronavírus miatt 2021-re kellett halasztani.  

Ivaniševićet  a legendás John McEnroe mutatta be. Azzal kezdte:

„Ő az egyetlen srác a teniszben, aki őrültebb volt nálam. Szeretem Goran Ivaniševićet, sokszor játszottam ellene, sokszor néztem és kommentáltam a mérkőzéseit. Soha nem tudtam, mi fog történni, és még abban sem vagyok biztos, hogy ő tudta. Kiszámíthatatlansága az egyik oka annak, amiért szerettük, és annak is, hogy miért volt olyan nehéz ellene játszani. Büszke vagyok arra, hogy bemutathatom Önöknek a barátomat és a Tenisz Hírességek Csarnoka új tagját.”

Goran Ivanišević az első és egyetlen horvát teniszező, aki a megtisztelő címet megkapta éppen húsz évvel karrierje legnagyobb győzelme, a wimledoni elsőség után. 2001-ben a világranglista 125. helyezettjeként meghívót kapott Wimbledonba és szenzációs játékkal nyerte a legrangosabb Grand Slam tornát. Az 1988-tól 2004-ig tartó pályafutása során 22 ATP egyéni címet, egy Davis-kupát és két olimpiai bronzérmet nyert. 1994-ben a világ második legjobb teniszezője volt.

“Nem hiszem, hogy őrültebb lennék, mint te, de nagyon közel vagyok. – válaszolt McEnroe-nak. – Szeretlek, szeretem a teniszedet, te vagy az oka annak, hogy teniszezni kezdtem, és igen, sokszor megvertelek.”  

Goran 42 évvel ezelőtt kezdett el teniszezni Splitben, és most, 49 évesen a legnagyobb megtiszteltetés érte azzal, hogy bekerült a Nemzetközi Tenisz Hírességek Csarnokába. „Ez a valóra vált álom” – mondta.  

Nemzetközi Tenisz Hírességek Csarnok Newportban (fotó: Wikipedia)

A Nemzetközi Tenisz Hírességek Csarnokát James van Allen alapította 1954-ben. Ugyanebben az évben az Egyesült Államok Teniszszövetsége elismerte az intézményt, 1986-ban pedig a Nemzetközi Teniszszövetség is.

A Tenisz Hírességek Csarnoka 1955-ben fogadta első tagjait, 2021-re 262 tagja van 27 országból.