Egyéb

Mekkai zarándoklat

A járvány miatt külföldi zarándokokat 2021-ben sem engednek Mekkába. Összesen hatvanezer 18 és 65 év közötti beoltott szaúd-arábiai lakos vehet részt rajta. A koronavírus-járvány előtt átlagosan 2,5 – 3 millió zarándok látogatott Mekkába az ötnapos hadzs alatt.

A zarándoklat július 18-án kezdődik, a kurban bajram első napja július 20-a.

A története

Az iszlám tanításai szerint a Kába és a körülötte lévő tér a Föld és az ember létezése óta szent hely. Az első Kábát Isten sugallatára maga Ádám építette, ez lett az első templom, amelyben a Földön egyedüli Istent imádják. Beitullah-nak (Allah háza) hívták.

Később, miután az özönvíz alatt összeomlott és feledésbe merült, Ábrahám és Izmael Isten parancsára újjáépítette. Ezután Isten megparancsolta Ábrahámnak, hogy alapítsa meg a zarándoklat első rítusát. Miután Mohamed és medinai hívei meghódították Mekkát, megsemmisítették a Kábában levő bálványokat és újra Allahnak szentelték.

Részvétel a zarándoklaton

A hadzs az iszlám öt alappillérének egyike, Allah szigorú parancsa, amelyet minden muszlim köteles életében legalább egyszer teljesíteni, ha megszerzi annak előfeltételeit: egészséges testben és szellemben, felnőtt, szabad és rendelkezik annyi felesleges anyagival, amivel fedezni lehet a zarándoklat összes költségét. A felesleges anyagi azt jelenti, hogy van lakás és minden biztosított a családja számára, amíg ő távol van.

A nők egy mahrammal végezhetik a zarándoklatot, aki lehet a férj vagy egy olyan férfi, aki nem veheti feleségül (testvére, fia stb.). Ha egy nő nem tudja végrehajtani a hadzsot mahrammal, akkor több nővel együtt csoportban kell végrehajtania.

Ha a hadzsot betegség vagy idős kora miatt valaki személyesen nem képes végrehajtani, akkor köteles találni egy helyettest, aki a zarándokutat a helyette elvégzi. Helyettesnek olyan személyt lehet választani, aki egyszer már saját maga számára részt vett a zarándoklaton és ismeri a vonatkozó szabályozásokat és rendelkezéseket.

Mindezeken kívül, mielőtt elindulnának a hadzsra, a hívőknek meg kell békülniük mindazokkal, akikkel konfliktusban vannak, és bocsánatot kell kérniük mindazoktól, akiket bármilyen módon megsértettek. Ha bárki felé tartozásuk van, azt a zarándoklat megkezdése előtt rendezni kell.

A zarándoklat jelentősége és fontossága tehát nem kétséges, de csak azokra vonatkozik, akik képesek annak eleget tenni.

Az öltözék

Szigorú előírások szabályozzák, hogy milyen öltözékben lehet részt venni a hadzson. A viselet neve ihrám, a zarándok egyenruha. A férfiak esetében ez két téglalap alakú varratlan, szegetlen fehér palást. Az egyiket a derekuk köré csavarják, a másikat a hátukra terítik. Ezen a két anyagon kívül nincs rajtuk semmi.

A férfiak esetében ez két téglalap alakú varratlan, szegetlen fehér palást.

A nők számára nincs külön ihrám öltözék. Nekik elég az iszlám tanításának megfelelő öltözéket viselniük, amely arcuk és kezük kivételével egész testüket eltakarja. 

A zarándoklat rendje

A zarándoklatnak meghatározott rendje van. A Kába hétszeri megkerülése, a Szafa és a Merva dombok megmászása, az Arafat dombi imádságok, az ördög megkövezezésének rituáléja, aminek végén a zarándokok juh vagy teve áldozatot ajánlanak fel.

A zarándoklatnak meghatározott rendje van.

Manapság a legtöbb zarándok utalványt fizet a mekkai hadzs szertartások előtt, hogy a nevükben végezzék el az áldozati állatok közös vágását vágóhídon humanitárius segítségként.

A zarándoklat harmadik napján kezdődik és négy napig tart a kurban bajram. Idén a világ muszlimjai július 20. és 23. között ünneplik.