EX-YU,  Repülős,  Szerbia

Három évtized után újra közvetlen járat Belgrád-Chicago között

2023. május 17-én elindult az Air Serbia első járata Chicago O’Hare nemzetközi repülőtérre (ORD). A JU506-os járatot Airbus A330-200-as típus teljesítette.

Pontosan 31 év után valósult meg újra a menetrendszerinti összeköttetés a két város között.

A jugoszláv repülés aranykora volt az 1980-as évek. Rendszeres járatokat üzemeltettek Belgrádból Torontóba, New Yorkba, Melbrourne-be, Pekingbe és Chicagoba. A JAT Yugoslav Airlines 1980. április 10-én charter járatokat indított Chicagóba, ami ugyanazon év november 4-től menetrendszerintire váltott.  Akkor DC-10-es repülőgépekkel repülték.

A következő tizenkét évben hetente négyszer közlekedtek Belgrád-Zágráb-New York-Chicago, majd Belgrád – New York – Chicago útvonalon, és az utolsó években közvetlenül Belgrád-Chicago között.

A délszláv háborúk kezdetén az Egyesült Államok 1992. május 21-én embargót vezetett be az ország légi járataira. Az utolsó járat Chicago felé 1992. május 17-én, vasárnap indult.

A JAT utódja, a Jat Airways 2004-ben és 2006-ban is tervezte a járat visszaállítását, de az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala biztonsági felügyelete Szerbia-Montenegrót a 2. kategóriába sorolta.  

2011-ben az amerikai Swift Air charter légitársaság próbálkozott Zágrábon keresztül Belgrádba repülni. Június 18-án 221 utas már a Boeing 767-200ER gép fedélzetén ült, amikor 15 perccel a tervezett indulási idő előtt a járatot törölték. Az FAA nem adta ki rá az engedélyt.

Mostanra minden akadály elhárult, a szerbiai légitársaság chicagoi járata május 17-én 07.15 perckor a levegőbe emelkedett.

„Ezt az útvonalat régóta várták hálózatunkban. Az Egyesült Államokban élő diaszpórából sokan írtak nekünk, sürgetve e járatok bevezetését. Indítása indokolt, tekintettel arra, hogy június közepéig szinte minden járat teljesen elkelt”– mondta Boško Rupić az Air Serbia kereskedelmi és stratégiai vezérigazgatója.

Az Air Serbia úgy döntött, hogy ezeket a járatokat a több mint 30 évvel ezelőtti, történelmi járatszámai alatt üzemelteti.

forrás: Simple Flying,  exyuaviation