Egyéb,  EX-YU,  Szerbia

Tüntetések az erőszak ellen Belgrádban

Pénteken többezres tüntetés bénította meg két órára a közlekedést Belgrád belvárosában. A jelenlévők az erőszak ellen, a közösségi médiából, a televíziókból áradó erőszak ellen tüntettek.

Fenyegető, erőszakos valóságshowk

Évek óra rendkívül népszerűek a fenyegető, erőszakos valóságshowk, de most, a közelmúlt két szörnyű tömeggyilkosságát követően a közvélemény erőteljes kereszttüzébe kerültek. Részben ezeket teszik felelőssé a történtekért, a médiát az erőszakkultúra terjesztésével vádolják.  

A valóságshowk műfaja Szerbiában a legalsó szintre süllyedt. Hírhedt alvilági alakok, háborús bűnösök, mentálisan instabil emberek rendszeresen a főszereplői ezeknek a műsoroknak. Az egyik legnépszerűbb valóságshow a 2017 óta futó Zadruga (Közösség), aminek mintegy tucatnyi résztvevője 2021-ben közömbösen nézte, ahogy egy elítélt bűnöző egy nőt fojtogat addig, amíg az elvesztette az eszméletét.

A Szabad Európa Rádió által megkérdezett egyik tüntető férfi azt mondta, azt akarja, hogy ezeket a műsorokat egyszerűen tiltsák be, mert ezek az emberek nem lehetnek példaképek.  

Maffiózók, háborús bűnösök, futballhuligánok a sztárok

A belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában és a Mladenovac faluban történt lövöldözés tizenhét halálos áldozatot követelt. Ez a fő kiváltó oka annak, hogy a közvéleménynek egyértelműen elege van a mindenütt jelenlévő erőszakból. Rendszeresen ünneplik a maffiózókat, a háborús bűnösöket, a futballhuligánokat, és ez széles teret kap a kormánypárti médiában.

A bűnözés kultúrája alapvető meghatározója a szerb társadalomnak. A délszláv háborúk idején, az 1990-es években szervezett bűnözői csoportok vették át az irányítást a gazdaság legnagyobb része felett, amikor a kemény nyugati szankciók arra kényszerítették az egyszerű embereket, hogy alapvető szükségleteiket a feketepiacon szerezzék be. A maffiózók és a félkatonai egységek tagjai a háború éveiben ebből meggazdagodtak, míg az ország többi része a túlélésért küzdött. Ez is csak megerősítette a társadalomban a gazdagság és a szervezett bűnözés közötti szoros kapcsolatot. A valóságshowk megjelenése a bűnözői alvilág tagjait közvetlenül az emberek otthonába juttatta. Egy becslés szerint az ország két legnépszerűbb televízióján – Pink, Happy – az elmúlt években a műsorok 60 százaléka erőszakos valóságshowkból áll.

Erőszakos politikai kommunikáció

Aleksandar Vučić szerb elnök a tüntetéseket politikai manővernek nevezi, amiknek szerinte az a célja, hogy az ő jobboldali, populista kormányát hiteltelenítse.

“Készek vagyunk beszélni a valóságshowkról… De a fejemet akarják. Soha nem is akartak mást” – mondta nemrég.  

Az elnök és a pártja rendszeresen söpredéknek, tolvajoknak, pedofiloknak nevezi politikai ellenfeleit és külföldi riválisait, a parlament üléseit a durva sértések uralják.

“Az erőszak domináns kommunikációs formává vált Szerbiában és nem csak a valóságshowkban. Folyamatos politikai üzeneteknek vagyunk kitéve, miszerint az ellenfeleket meg kell semmisíteni” – mondta Miklós Biró nyugalmazott pszichológiaprofesszor.

“Úgy gondolom, hogy tudatosan és stratégiailag célozzák meg a tanulatlan, magányos és nyomorult szavazókat, akik élvezik az ilyen műsorokat, és hozzákötik őket a tévéhez, amit néznek. Ez az uralkodók által végrehajtott indoktrináció (politikai célból befolyásolt tanítás) kegyetlen formája” – mondta a belgrádi egyetem egyik professzora.

A hatóságok egyelőre nem kívánják teljesíteni a tüntetők követeléseit, hogy töröljék a televíziók műsorkínálatából ezeket az erőszakos valóságshowkat. A Pint televízió társaság egy időre az „áldozatokra tekintettel” felfüggesztette a Zadruga sugárzását.

Tüntetés, nagygyűlés

A civilek május 19-re hirdették meg a következő tiltakozó megmozdulást.

Május 26-ra Aleksandar Vučić hirdetett híveinek nagygyűlést. Szavai szerint ez lesz a valaha tartott legnagyobb nyilvános megmozdulás Belgrádban.

Politikai elemzők megjegyzik, hogy a kormány úgy állítja be a nagygyűlést, mint ahol fontos információkat, híreket közölnek Szerbia polgáraival, holott erre a kormány tagjainak, és különösen az elnöknek minden média a rendelkezésére áll minden nap, akár több órára is.

„Talán azt akarja megmutatni, hogyan tud több embert összegyűjteni, mint ezek a tüntetések, és talán sikerülni is fog, hiszen rendelkezik a teljes infrastruktúrával. Lesznek ott buszok, vonatok, teherautók, ahogy eddig is, amik Szerbia minden részéről hozzák majd az embereket. Ez csak elmélyíti a szerbek megosztottságát. Ez az állami forrásokkal való visszaélés. Vučić nem hívja, hanem hozza a polgárokat.”

forrás: DW, RSE, Slobodna Bosna