Bosznia-Hercegovina,  EX-YU,  Repülős

Lufthansa jubileum Szarajevóban

1998. március 29-én kezdte meg működését a Lufthansa Szarajevóban. Attól a naptól üzemelt a légitársaság München-Szarajevó járata Bae146 típusú repülőgéppel. 2021. május 3-án Münchent Frankfurtra cserélték, jelenleg heti kilenc járat közlekedik a két város között.  

A Lufthansa-csoport társaságai – az Austrian Airlines, a Swiss és az Eurowings – is jelen vannak a bosnyák fővárosban. Szarajevóból heti 31 járattal 250 desztinációt kínálnak. Az Lufthansa mellett az Austrian Airlinesnak és a Swissairnek is akkor még nem csoporttagként már huszonöt évvel ezelőtt volt járata Szarajevóba.

„Ez alatt a 25 év alatt több mint tizenötmillió utast kezeltek a szarajevói repülőtéren. A Lufthansa- csoport által üzemeltetett járatok jelentősen hozzájárultak ezekhez a számokhoz. Az elmúlt évtizedben az összes utas 23%-át tette ki. Reméljük, hogy a terminál és az előtér bővítése a Lufthansa csoport szarajevói hálózatának növekedését is eredményezi, ami tovább növeli az utasok számát” –mondta Alan Bajić, a repülőtér igazgatója.

A Malév csak néhány hónappal később indította meg menetrendszerinti járatát Szarajevóba. Tizenhárom évig üzemelt, az induló heti háromról 2001-ben már napi járattal.

Ma nincs légiösszeköttetés Budapest és Szarajevó között.