Bosznia-Hercegovina,  EX-YU

Nem sárga csillag – fehér szalag

Május 31. a Fehér Szalag Napja. 1992. május 31-én Bosznia-Hercegovina északi részén lévő kisvárosban, Prijedorban a szerb városparancsnokság elrendelte, hogy a nemszerb házakat fehér lepedőkkel jelöljék meg, és a nemszerb lakosok az utcán fehér szalagot kell viseljenek a karjukon.

„Szerb polgárok, csatlakozzatok a katonákhoz, a rendőrséghez a szélsőségesek üldözésében. A más nemzetiségű polgároknak, a muszlimoknak és a horvátoknak fehér zászlókat kell felakasztaniuk házaikra és lakásaikra, fehér szalagot kell viselniük a karjukon. Ellenkező esetben súlyos következményekkel jár”. Ezt olvasták be a Prijedor rádióban.

A szerb csapatok támadása május 22-én kezdődött Prijedor ellen, majd folytatódott Kozarac megtámadásával és Keraterm, Omarska és Trnopolje koncentrációs táborok megnyitásával május 26. és 30. között.

„Azt ember nem fogja elfelejteni. Fehér jelet, szalagot kellett viselni, ha kiléptél az utcára, a házra pedig fehér zászlót kellett kitenni. Az volt az a nap, amikor egész Prijedor halott lett.”

A zsidók második világháború alatti sárga csillaggal való megkülönböztetésére emlékeztető rendelkezés volt a kezdete annak a borzalmas hajszának, ami alig több mint fél évszázaddal később ismét egyes népcsoportok tömeges deportálásához, erőszakhoz, koncentrációs táborok létrehozásához és más háborús bűncselekmények elkövetéséhez vezetett.

A nemszerb házakat fehér lepedőkkel jelöljék meg, és a nemszerb lakosok az utcán fehér szalagot kell viseljenek a karjukon.

A város szinte teljes nemszerb lakossága eltűnt, a bosnyák és horvát lakosság 94 százalékát megsemmisítették, vagy elűzték. Sokan a közeli omarskai, keratermi és trnopoljei koncentrációs táborokban végezték.

Srebrenica és Szarajevó után Prijedor volt az a hely, ahol a legsúlyosabb háborús bűntetteket követték el 1992-95 között. A prijedori körzetben hatvan tömegsírt tártak fel, amikben kétezer bosnyák és horvát holttestét találták meg, akiknek eddig még a felét sem tudták azonosítani.  

Prijedorban a “Mert engem is érint” polgári kezdeményezés minden évben emlékezik, aláírásokat gyűjtenek emlékhely építésére, támogatják a meggyilkolt gyerekek szüleit.

Prijedorban 96 bosnyák, négy horvát és két szerb gyermeket öltek meg. Három hónapos és 17 év közöttiek voltak.

A főterén idén is 102 fehér rózsából alakítottak ki egy nagy kört a városban megölt gyerekek emlékére. Prijedorban 96 bosnyák, négy horvát és két szerb gyermeket öltek meg. Három hónapos és 17 év közöttiek voltak.

Az áldozatok egyesületének hivatalos adatai szerint az észak-boszniai kisvárosban 3173 civil halt meg, közülük 102 gyermek.

fotók: Anadolia

Kiemelt kép: 2021. május 31. Szarajevó. Emlékezés a 102 prijedori gyermek áldozatra