Egyéb,  EX-YU

Miért nemkívánatos vendég Goran Bregović?

Goran Bregović énekes lesz a díszvendége a dél-kelet-albániai kisvárosban, Korčaban rendezett Sörfesztiválnak. A rendezvény évek óta egyre népszerűbb, idén mintegy százezer látogatót várnak.

A fellépés ellenzői

A fellépés híre negatív médiakampányt indított el Koszovóban, néhány ezren online petíciót is aláírtak, mondván hogy Bregović “felébresztette a szerb nacionalizmust” a Kalasnyikov című nótájával és az a koszovói háború idején a szerb hadsereget és a félkatonai alakulatokat bűncselekmények elkövetésére inspirálta.

Az ügyben megszólaltak szociológusok, újságírók, szponzorok, politikusok.

“Goran Bregovićnak a Kalasnyikov című dallal egyáltalán nem kellett volna megjelennie. A háború alatt gyerekeket öltek kalasnyikovokkal. Nem tudom, miért van szüksége Albániának vagy a fesztiválnak Bregovićra?”– írta Ismail Hasani koszovói szociológus.

A koszovói Pećko pivo cég bejelentette, hogy visszavonja szponzorálását a fesztiválon.

Van, aki politikai okokat lát bele a koszovói tiltakozásba. Mint Senad Avdić boszniai-hercegovinai újságíró. Ő arra is emlékeztetett, hogy 2006-ban Bregovićot Tirana díszpolgárává választották. Abban az évben az albán fővárosban koncertezett és a “Tirana kulcsa” díjat az akkori polgármester, ma Albánia miniszterelnöke, Edi Rama adta át neki.

“Az jutott eszembe, bár lehet, hogy nincs igazam, hogy most Bregovićon keresztül akar valaki, vagy valakik Pristinából elszámolni Edi Ramaval, amiért közeledik a „mini Schengenhez”, ami láthatóan éles reakciókat vált ki Pristina és Tirana között.”

Koszovó ugyanis ellenzi a „Nyitott Balkán” névre keresztelt kezdeményezést, amit Albánia és Észak-Macedónia miniszterelnöke, valamint Szerbia elnöke indított 2019-ben.

De mi is ez a nóta?

Emir Kusturica 1995-ben forgatott Underground c. filmjéhez Goran  együttese készítette a zenét, és egyik volt a Kalasnyikov.  A filmet Szerbiában forgatták. Egyes jeleneteihez az akkori jugoszláv hadsereg biztosított felszereléseket, amiért erősen kritizálták az alkotókat.

A Kalasnyikov cigány nyelven szól, a film esküvői jelenetének része. Már a megjelenésekor szinte azonnal népszerű lett, és a mai napig nélkülözhetetlen része a zenész repertoárjának.

Kusturica a filmért a Cannes -i Filmfesztivál Arany Pálma díját kapta.

Azt szarajevói éveink alatt mi is tapasztaltuk, hogy a kalasnyikov a balkáni mindennapok, az ünnepek szerves része. Ahogyan Dušan Vesić szerb rockkritikus írja:

“A kalasnyikov a Balkán megszemélyesítője. Gyermek születik, apa kijön, hogy lőjön egyet a kalasnyikovval. Esküvő, az örömapa elővesz egy kalasnyikovot, és a levegőbe lő. Nem tudom, miért fizetne Bregović valakik rossz emlékei miatt.”

Ki Goran Bregović?

1950-ben született Szarajevóban. A gimnázium befejezése után kezdett el basszusgitárosként zenélni a Bestiák zenekarban. Az egyik előadáson hallotta őt a Bijelo dugme (Fehér gomb) énekese, Željko Bebek, és hívta a Kodex nevű együttesébe.

1974-ben megalakult a Bijelo dugme, és egészen a feloszlásáig Bregović gitárosként, szövegíróként, zeneszerzőként az egyetlen állandó tagja volt.

1974-ben megalakult a Bijelo dugme

A zenekar a volt Jugoszlávia egyik legnépszerűbb együttese volt az 1970-es évek végén, az 1980-as évek közepén. Bregović az együttes feloszlása ​​után szólókarrierbe kezdett és rendszeresen dolgozott együtt Kusturicával.  

1992-ben a boszniai háború kezdetén a családjával Párizsba költözött. Keveset beszélt a háborúról, az interjúkban semleges álláspontot foglalt el, amiért sokan elítélték.

“Vegyes házasságból származok. Apám horvát katolikus volt, anyám ortodox szerb, a feleségem pedig muzulmán. Ezért nem tudom, kire fognék puskát abban a háborúban” – mondta.

2005-ben három koncert erejéig újra összeállt a Bijelo dugme. Szarajevóban, Belgrádban, Zágrábban ötven-hatvanezres közönség előtt adtak búcsúkoncerteket.

A rendezvény évek óta egyre népszerűbb, idén mintegy százezer látogatót várnak.

Korča alpolgármestere, Benila Temelji kijelentette, hogy nem mondják le sem a fesztivált, sem Bregović fellépését.

“Megtiszteltetés számunkra, hogy fellép, és az az igazság, hogy soha nem foglalt állást sem az albánok sem a koszovóiak ellen. A Kalasnyikov c. dalt lehet, hogy használták a szerb hadseregben, de az jóval a háború előtt született, így nem mondjuk le Bregovićot a Sörfesztiválon” – mondta Temelji.

A tiltakozó hangok ellenére a fesztivál szervezői következetesen tartják magukat ahhoz, hogy az eseménynek semmi köze a politikához. Megerősítették, hogy Goran Bregović az Esküvők és temetések nevű együttesével fellép augusztus 22-én este 9 órakor.