Bosznia-Hercegovina,  EX-YU,  Montenegró,  Repülős

Montenegró és Bosznia-Hercegovina régi/új légitársaságai

A nyugat-balkáni országok nem adják fel. A légitársaságaik csődbe mennek, felszámolják őket, majd újakat alapítanak. Korábban írtam az a szlovéniai SouthEast Airlines megalakításáról, az IHO közlekedési szakportál a horvátországi Croatia Airlines gondjairól és az alakulóban lévő Fly Air 41-ről számolt be, és most újabb hírek érkeztek a montenegrói és a bosznia-hercegovinai légitársaságokról.

„Montenegrónak szüksége van nemzeti légitársaságra” – mondta Predrag  Todorović a ToMontenegro ügyvezető igazgatója.

A ToMontenegro társaságot a montenegrói kormány alapította azután, hogy 2020. december 26-án az új kormány a kezelhetetlen veszteségek miatt bezárta a korábbi Montenegro Airlinest. A Hivatalos Közlönyben közzétett határozat kimondja, hogy a cég alapítója Montenegró kormánya, 100%-os részesedéssel. Az alaptőkéje 30 millió euró.

A Montenegro Airlines a GECAS-tól lízingelt két Embraer 195-ös típusú repülőgépet, de valós veszély volt, hogy díjtartozás fejében lefoglalják.

Az új társaság a terv szerint még a nyár előtt megkezdi a működését a jelenleg rendelkezésre álló két repülőgéppel.

A Montenegro Airlines a GECAS-tól lízingelt két Embraer 195-ös típusú repülőgépet, de valós veszély volt, hogy díjtartozás fejében lefoglalják. A büntetés és az elmaradt bérleti díj legalább 45 millió euró lett volna, a kormány ezt a két repülőgépet most 21 millió euróért megvásárolta.   

„Senki nem épít két repülőgéppel légitársaságot, a ToMontenegronak három-öt gépe lesz a közeljövőben. A társaság piaci alapon, önellátóan fog működni” – mondta az ügyvezető, aki tíz évet dolgozott Franciaországban, a cég élére tért haza.

Nehéz évet zárt a bosznia-hercegovinai FlyBosnia légitársaság. Tavaly augusztusban visszaadta egyetlen repülőgépét, a hajózó személyzeteinek nagy részét elbocsájtotta, novemberben a szarajevói repülőtér a szerződést is felmondta a kifizetetlen adósságok miatt.

A 26 éves gép az Onur Air-től érkezik, jelenleg Isztambulban festik át a FlyBosnia színeire

A légitársaság azonban nem adja fel, folytatja működését, visszaállítja a járatait egy Airbus A320 típusú repülőgép bérlésével. A 26 éves gép az Onur Air-től érkezik, jelenleg Isztambulban festik át a FlyBosnia színeire, a tervek szerint 2021 első negyedévében érkezik Szarajevóba.

A társaság elsősorban charter járatokat fog üzemeltetni. Az ország két legnagyobb utazási irodája, a Fibula és a Centrotours megbízásából két törökországi üdülőhelyre, Antalyába heti hatszor, Bodrumba hetente egyszer, június 7-től az egyiptomi Hurghadába indítanak járatot Szaúd-Arábiából és Kuvaitból érkező turisták számára.

fotók: montenegroairlines.com. slobodna bosna