Egyéb,  Repülős,  Szerbia

Sajtótájékoztató az ukrán cargo gép katasztrófájáról

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter a tegnap Görögországban lezuhant An-12-es cargo gép ügyben.

A gép a szerbiai Valir cég által gyártott fegyvereket szállított Bangladesbe. A 11.5 tonna rakományban világító aknavető-aknák és gyakorló aknák voltak.

„A vevő a bangladesi védelmi minisztérium volt. A járat Nisben szállt fel, a célállomás – tervezett technikai leszállásokkal Ammanban és Ahmad Abadban – Daka volt”– mondta Stefanović.

Stefanović elmondta, hogy a járat rendelkezett a nemzetközi előírásoknak megfelelően minden engedéllyel. Azt is elmondta, hogy tévesek azok az információk, miszerint a repülőgéppel fegyvereket szállítottak Szerbiából Ukrajnába. Megjegyezte, hogy egy hónapja már jelentek meg olyan hírek, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnába, akkor kiderült, hogy a szerb fegyvergyártó cégektől származó termékeket Algériába szállították.

Elmondása szerint, mivel minden repülésről és minden fegyverszállítási engedélyről pontos nyilvántartást vezetnek, 2016 óta ilyen típusú áruk Szerbiából Ukrajnába vagy Oroszországba történő szállítására nem adtak ki engedélyt.

„Ami a fegyvereket és a katonai felszereléseket illeti, világszerte az ezen áruk szállítására használt nagy kapacitású repülőgépeket elsősorban a volt Szovjetunióban gyártották, a felhasználók pedig Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna. Jelenleg a nemzetközi szankciók miatt az orosz és a fehérorosz gépek nem szállíthatnak fegyvert, az ukrán gépek pedig, amik nagyrészt ezeknek az áruknak a szállításával foglalkoznak, nem térhetnek vissza és nem szállhatnak le Ukrajnában” – mondta Stefanović.

„Azon kívül, hogy a gépek Ukrajna tulajdonát képezik, ezeknek az áruknak semmi közük Ukrajnához” – mutatott rá a honvédelmi miniszter.

Július 16-án este 23 óra előtt az észak-görögországi Kavála városától 40 km-re Pelohori közelében lezuhant egy ukrán An-12BK típusú cargo repülőgép. A pilóta hajtóműhibát jelentett és azonnal engedélyt kapott a kényszerleszállásra, de a repülőteret már nem érte el. A fedélzeten tartózkodó nyolcfős személyzet életét vesztette.

forrás: politika.rs

fotó: flightradar24