Bosznia-Hercegovina,  Egyéb,  EX-YU

Srebrenica emlékezik

Július 11-én Srebrenicára emlékezünk.  A délszláv háborúban a második világháború utáni évek legsúlyosabb, legmegdöbbentőbb népirtását követte el a Szerb Köztársaság hadserege 1995 július első napjaiban a kelet-boszniai kisváros Srebrenica és környékének férfi és fiú lakossága ellen.

A város eleste utáni napokban a családjuktól elválasztott férfiak és fiúgyerekek, a város védői az erdőn keresztül menekültek a bosnyák hadsereg által ellenőrzött, szabad területek felé. Az út közben valóságos embervadászat folyt ellenük, a Ratko Mladić vezette katonai egységek 8372 embert gyilkoltak meg.

A város melletti Potočariban kialakított emlékhelyen ma ötven áldozatot helyeznek örök nyugalomta. A legfiatalabb, akit ma temetnek, Salim Mustafić. 16 éves volt, amikor 1995 nyarán megölték. Földi maradványait 2006-ban exhumálták a Zvornik melletti lipljei tömegsírból.

Együtt temetik el Hajdin és Sead Hukićot, apát és fiút. Hajdin (Zuhdo) Hukić a halálakor 53 éves, a fia 21 éves volt.

Számos áldozatot exhumáltak azokból a tömegsírokból, amiket Kamenicában, a halál völgyében találtak 2001-ben, 2007-ben és 2008-ban. Korábban Lilpje, Pilica, Dobro Poljén fedeztek fel tömegsírokat 1997-ben, 1999-ben, de még 2018-ban is. Egyes áldozatok földi maradványait két vagy akár három tömegsírban találták meg.

A ma eltemetett 50 áldozattal 6721-en nyugszanak a Srebrenica-Potočari Emlékközpont temetőjében. Többszáz áldozatot még mindig keresnek.