Bosznia-Hercegovina,  Egyéb,  EX-YU

„Börtönterror” alatt a háborús bűnös Radovan Karadžić

Legalábbis ezt állítja Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság újra megválasztott elnöke. Levelet írt Hágába a Büntetőbíróságok Nemzetközi Fennmaradó Mechanizmusa elnökének, Graciela Gati Santanának. Arra kérte, hogy befolyását felhasználva „hasson oda” a brit kormánynál a Karadžić elleni „börtönterror” megállítására.

Az egykori boszniai szerb elnök a Nagy-Britanniához tartozó Wight-sziget börtönében tölti életfogytiglani börtönbüntetését.  

Dodik szerint nincs indok arra, hogy a büntetésvégrehajtás szerinte rendkívül embertelenül bánjon Karadžić-csal és megtagadja tőle a nemzetközi egyezmények által biztosított alapvető emberi jogokat. Úgy véli, hogy a Mechanizmus elnökének haladéktalanul független bizottságot kell küldeni a Wight-szigetre, hogy személyesen ellenőrizzék, milyen körülmények között tölti büntetését Karadžić, és közvetlenül beszéljenek vele. Dodik biztos abban, hogy beigazolódnak a lelki kimerültségre és a börtönhatóság gátlástalan bántalmazására vonatkozó állítások. Véleménye szerint a Mechanizmusnak felül kell vizsgálni a döntését a Wight-szigeti börtönről és egy másik európai börtönbe kellene áthelyezni az elítéltet.  

Milorad Dodik mellett szerbiai és boszniai szerb köztársasági értelmiségiek is szót emeltek a háborús bűnös érdekében Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnál. Levelükben az angliai büntetés letöltéséről szóló határozat hatályon kívül helyezését kérik.  

Bűnös népirtásban

Radovan Karadžić-ot a Hágai Nemzetközi Bíróság bűnösnek mondta ki az 1995-ös srebrenicai népirtásban és „üldözésben, megsemmisítésben, gyilkosságban, deportálásban, embertelen cselekményekben, terrorizmusban” , civilek elleni illegális támadásokban és túszejtésben. A Törvényszék 2016-ban elsőfokon 40 év börtönre ítélte. A fellebbezés után a bíróság 2019-ben az ítéletet másodfokon életfogytiglanra súlyosbította.

A jogerősen elítélt háborús bűnöst 2021-ben szállították Scheveningenből a Wight-szigeten lévő börtönbe.

kiemelt kép: Wight-sziget, Parkhurst börtön