Bosznia-Hercegovina,  EX-YU

Továbbra is EUFOR misszió Bosznia-Hercegovinában

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa november 3-án egyhangúlag határozatot fogadott el az EUFOR bosznia-hercegovinai katonai missziójának meghosszabbításáról. Az ülésen Moszkva és Peking megakadályozta, hogy Christian Schmidt főképviselő (OHR) felszólaljon, de a jelentését megvitatták. A főmegbízott az ország szétesésére figyelmeztet és az Egyesült Államok egyetért vele abban, hogy a Milorad Dodik által választott út veszélyes. Teljes támogatásukról biztosították a főképviselőt egészen addig, amíg nem teljesülnek az OHR bezárásának feltételei. Ezek ma még nincsenek meg, éppen ellenkezőleg. Elemzők szerint sokkal többről van szó, mint a főképviselői pozícióról. A békéről vagy egy lehetséges új háborúról Bosznia-Hercegovinában.

Moszkva és Peking megakadályozta, hogy Christian Schmidt főképviselő (OHR) felszólaljon.

A Neue Zürcher Zeitung Boszniát jól ismerő újságírója szerint egy boszniai polgárháború ma elképzelhetetlen. Az 1992-1995 közötti vérontás még nagyon is jelen van a kollektív emlékezetben, és az entitások mindennapjai problémamentesen zajlanak. Ami sokkal aggasztóbb, az a kivándorlás, a tény, hogy az ország lakossága az elmúlt 20 évben 3,7 millióról 3,2 millióra csökkent. A svájci újságíró szerint a Nyugatnak meg kell állapodnia egy új stratégiában, amivel megfelelően tudja kezelni a Dodikhoz hasonló kockázatos politikusokat.  

Ezzel ellentétben a Die Zeit német hetilap rovatvezetője úgy véli, hogy ezúttal valóban fordulat következhet a nyugat-balkáni országban. Véleménye szerint a válság fő felelőse Milorad Dodik, de emlékeztet arra, hogy korábban teljesen más ember volt.

„1996-ban, Bijeljinában találkoztam először Dodikkal. Éppen a Szociáldemokrata Pártot alapította, amely élesen szemben állt a később elítélt háborús bűnössel, Radovan Karadžić-csal. Dodik akkor igazi reménység volt. Ma nacionalista, aki tagadja, amit korábban mondott. Például azt, hogy Srebrenicában 1995-ben népirtást követtek el. Dodik „új nacionalistaként” építi a karrierjét. És mint ilyen, visszaél a hatalmával.”

Milorad Dodik a boszniai kollektív államelnökség szerb tagja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége párt (SNSD) elnöke. Politikai elemzők szerint csökken a népszerűsége, az embereket felháborítja a közszolgálat nepotizmusa és a hozzá nem értés. Ezek ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy Dodik kijátssza a nacionalista kártyát és növeli a tétet.

Évek óta próbálja megosztani Bosznia-Hercegovinát, támadja közös intézményeit.

Reuf Bajrović, az amerikai-európai szövetség társelnöke szerint ehhez az egész nemzetközi közösségtől “zöld utat” kapott. Példát is hoz rá: miután kijelentette, hogy kivonja a szerb katonákat az ország hadseregéből és kész a Bosznia-Hercegovinában népirtást elkövető Szerb Köztársaság hadseregének újraalakítására, a külföldi tisztviselők, köztük az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Palmer is találkoztak vele és békésen beszélgettek a Horvát Demokratikus Közösség választási törvényéről. Évek óta próbálja megosztani Bosznia-Hercegovinát, támadja közös intézményeit, közvetve vagy közvetlenül a Boszniai Szerb Köztársaság kiválásával fenyegetve, lerombolva a kollektív államelnökséget, amelynek ő is tagja. A főmegbízotti poszt megszűntetését akarja.

Nem tervez megbeszélést Milorad Dodikkal.

Gabriel Escobar az Amerikai Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja november 7-én érkezik első hivatalos látogatására Szarajevóba. Az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint a főváros mellett felkeresi Banja Lukát is, találkozik az államelnökség elnökével, Željko Komšić-csal, és a parlament mindkét háza elnökségi tagjaival. Nem tervez megbeszélést Milorad Dodikkal.

Milorad Dodikkal november 6-án hivatalos látogatáson Orbán Viktor találkozik. A pártelnökön kívül a tervek szerint megbeszéléseket folytat a Szerb Köztársaság miniszterelnökével. Más boszniai tisztségviselővel nem terveznek találkozót. Talán ezért ez a címe az Oslobodjenje cikkének: „És hol van itt Bosznia-Hercegovina: Orbán Banja Lukában landolt”.