Egyéb

A legkeményebb orosz ellenzéki élete a Sarki Farkas büntetésvégrehajtási telepen

Alekszej Navalnij, a legismertebb ellenzéki orosz politikus 48 éves korában, február 16-án halt meg a szibériai IK-3 elnevezésű fogolytelepen, ahova decemberben szállították a Moszkvától keletre fekvő Melehovoban lévő IK-6 fogolytelepről. A HVG felidézte, hogy szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt az Európai Parlament nagy többséggel elítélte Navalnij embertelen fogva tartási körülményeit, de az állásfoglalást a Fidesz képviselői nem szavazta meg.

Hogy milyen körülmények között töltötte büntetését, arról a BBC így ír:

Az IK-3, „becenevén” Sarki Farkas büntetésvégrehajtási telep messze az északi sarkkör felett, Jamalo-Nyenyec megyében található. Oda csak a legsúlyosabb bűnökkel vádolt személyeket küldik, a feltételek nagyon kemények. A telep a kollektív büntetés kultúrájáról és a -20 Celsius fokos téli átlaghőmérsékletről híres. A fogvatartottak elmondása szerint más fogvatartottak vétkeiért úgy büntették őket, hogy télen kabát nélkül álljanak a szabadban. Ha valaki megmozdult, mindenkit hideg vízzel öntöttek le.

A vidéket hónapokig hó borítja, május környékén váltja fel sáros latyak, amikor a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik. Nyáron a foglyokat gyakran szúnyograjokban vetkőztetik meztelenre.

Navalnij magányos lehetett. 2022 óta csaknem 300 napot töltött magánzárkában, az utóbbi időben naponta egyszer sétálhatott egy közeli cellában, amelynek padlóját hó borította. Az ablakon keresztül csak egy magas kerítést látott. Sehol nem volt fény. Télen az északi sarkkörön a legjobb esetben is csak szürkület van odakint.

Fellebbezést nyújtott be a börtönviszonyok ellen, amik lehetővé tették számára, hogy megjelenhessen a bíróságon és nyilatkozzon a kamera előtt. Megpróbált megalakítani egy foglyok szakszervezetét, hogy kényelmesebb székeket harcoljanak ki a börtön varrodájában. Zajt csapott, hogy ne felejtsék el.

Navalnij éles humoráról volt ismert. Mindig igyekezett tréfává tenni saját helyzetét, függetlenül attól, hogy az milyen nehéz volt. Egy ügyvéden keresztül posztolt és írt a közösségi oldalakon arról, hogy milyen körülmények között volt, gyakran több szellemességgel, mint azt sokan elképzelték.

„Minden úgy történik, mint a többi napon: 05:00-kor ébredünk, 21:00-kor pihenünk. Így hat éves korom óta először aludtam át az egész szilvesztert. Összességében elégedett vagyok. Az emberek nagy összegeket fizetnek azért, hogy szokatlan módon ünnepeljék az újévet, én pedig ingyen tettem” – jellemezte Navalnij az újév napját a börtöncellában.

De a mindennapi élete tele lehetett valódi megpróbáltatásokkal. 2023 januárjában írt arról, hogy a cellájába tettek egy súlyos mentális problémákkal küzdő új szobatársat.

“Sok videó van az interneten olyan emberekről, akik azt hiszik, hogy megszállták őket démonok és az ördög” – mondta. Cellatársa is ilyen volt. “Vicsorgó, torokhangos sikolyt hallatott, előfordult, hogy órákig meg sem állt.”  

“Amikor egy cellában élsz, és a közeledben van valaki a nap 24 órájában, a hét hét napján, és mindketten egy-két méternyire vagytok a WC-től, ami egy lyuk a padlón, ott a higiénia betartása kulcsfontosságú. Egy fogoly, aki ebből a szempontból problémás, azonnal elviselhetetlenné teszi a másik életét” – mondta Navalnij.

Meg volt győződve arról, hogy egyik szobatárs sem véletlenül érkezett a cellájába. Úgy vélte, ez is egy módja annak, ahogy az orosz börtönrendszer pokollá változtatja a fogoly életét, ha akarja.

47 évével Navalnij nem volt idős, de a novicsok idegmérgezés és a három hétig tartó kóma következményekkel járt. A mindentől megfosztott cellában való élet ehhez csak hozzátett. Decemberben volt 18 hónapja, hogy elutasították kérését, hogy fogorvoshoz kerüljön. Erős fájdalmat érzett a hátában, nemrég pedig járási és állási problémái voltak. Az egyik lábának bizsergése porckorongsérvre utalhat.

Mosolygása és a bíróság előtti nyugodt viselkedése ellenére minden következő megjelenéssel egyre labilisabb lett. 2023-ban több mint 500 orosz orvos írt alá egy nyílt levelet, amelyben azt követelték, hogy vizsgálja meg egy polgári orvos, miután közölte, hogy köhög és lázas volt, és egy cellában kellett osztoznia egy tuberkulózisban szenvedő fogollyal.

Az orosz börtönökben hosszú története van mind a fizikai, mind a pszichés kínzásoknak. A foglyokat gyakran bántalmazzák más foglyok, akik baráti viszonyban vannak az adminisztrációval, és a betarthatatlan szabályok csak fokozzák a lelki szenvedést. Maga a szövetségi börtönrendszer úgy becsüli, hogy az elmúlt öt évben évente 1400-2000 börtönhalálozás történt. A halál leggyakoribb oka a szívproblémák, amit az ügyvédek gyanakvással fogadnak.

“Szívleállással bármit elfedhetnek, még öngyilkosságot vagy gyilkosságot is, amelyet más foglyok vagy őrök követtek el” – mondja Irina Birikova ügyvéd. Tapasztalata szerint szinte lehetetlen leküzdeni a börtönrendszer okozta akadályokat, ha a hatóságok nem akarják, hogy a halál okát független vizsgálat igazolja.

Navalnij halála óriási csapást jelent az oroszok számára, akik az ellenállás szimbólumának tekintették őt. Nyilvánvaló volt, hogy nem tudja tovább vezetni az orosz ellenzéket, de legalább volt egy rejtett remény, hogy egy napon megváltozik a politikai helyzet, és Navalnij visszatérhet. Ha Vlagyimir Putyinnak valaha is tárgyalnia kell saját szabadságáról vagy biztonságáról, Navalnij része lehet ennek az alkunak. A legtöbb orosz egyetért abban, hogy most nincs értelme a tiltakozásnak.

Az emberek megpróbálják a maguk módján megjelölni a halálát, virágot helyeznek el azokon a helyeken, ahol Navalnij tartózkodott. Néhány bátor lélek még az utcára is kimegy, amiért megbüntetik, letartóztatják őket. Ha az ukrajnai orosz invázió okozta sokk után nem sikerült tömegeket az utcára vinni, akkor Navalnij halálával sem fog, de magában sok orosz gyászol. Számukra ez egy újabb nagyon sötét nap és reményvesztés.

Ki volt Alekszej Navalnij?

Az ügyvéd hivatású Navalnij 2000-ben kezdett politizálni a Jabloko párt tagjaként, szélesebb körben a 2011–2012-es oroszországi tüntetéseken lett ismert a neve, amikor azt állította, hogy választási csalás történt, és hogy a kormány korrupt. 2011 óta több mint 10 alkalommal ült börtönben, különféle bűncselekmények miatt.

2013-ban indult Moszkva polgármesteri posztjáért, a választásokon második lett a szavazatok 27,24 százalékával.2016-ban bejelentette, hogy részt vesz a 2018-as elnökválasztáson, de a bíróság megtiltotta, hogy induljon, mert 2013-ban Kirov városban sikkasztás, hűtlen kezelés miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték sikkasztás, egy állami cégtől mintegy 500 ezer dollár értékű faanyag eltulajdonítása miatt.

Rendszeresen részt vett a kormány elleni tüntetéseken, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben többször letartóztatták. Korrupcióellenes alapítványt alapított, vezette a Jövő Oroszországa párt központi tanácsát, amely a Vlagyimir Putyin vezette Egységes Oroszország ellenzékét képviselte.

Miután 2020-ban Szibériában novicsok idegméreggel megmérgezték, amiért az orosz hírszerzést vádolta meg, Németországba vitték gyógykezelésre, ami sikeres volt úgy, hogy hetekig kómában volt. A Hollandiában működő Belingket független Oknyomozó Újságírás Központ azt állította, hogy az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei közreműködtek a mérgezésben, amit a Kreml cáfolt.

Felgyógyulása után 2021. január 17-én visszatért Oroszországba, majd leszállás után azonnal letartóztatták a moszkvai repülőtéren.

Két és fél év börtönre ítélték, mert külföldön lábadozva megsértette korábbi feltételes szabadságát. 2022. márciusban kilenc év börtönre ítélték a bíróság megsértése és sikkasztás miatt. 2023 augusztusában bűnösnek találták egy szélsőséges szervezet alapításában és finanszírozásában, amiért további 19 év börtönbüntetésre ítélték. Büntetésének letöltését a Moszkvától mintegy 230 kilométerre keletre fekvő Vlagyimir régióban kezdte, onnan szállították át tavaly decemberben az IK-3 büntetés-végrehajtási telepre a Moszkvától 1900 kilométerre.

Navalnijnak két gyermeke van, Darja és Zahar.

forrás: BBC, politica.rs

fotó: BBC, AP

kiemelt kép: Budapest, Bajza utca, Balla Vince fotója