Bosznia-Hercegovina,  Egyéb,  EX-YU

A szarajevói vörös szőnyegen Bono és Christiane Amanpour

A Kiss the Future című dokumentumfilm nyitotta meg a 29. Szarajevói Filmfesztivált. A film rendezője Nenad Čičin-Šain, producere Matt Damon, Ben Affleck és Sarah Anthony.  

A Kiss the Future annak a rendkívüli közösségnek az élményeit írja le, amely az ostrom alatt a városban dolgozott, alkotott és élt. Ahogy az évekig tartó blokád védekezésül inspirálta a rock- és punkzenét, hogy elvonja a figyelmet a gránátok és mesterlövészek mindennapos rémületéről.

A film a U2 együttes 1993-as ígéretének és a háború utáni koncertnek a történetét követi nyomon. A filmben szerepel Bono, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour is.

A filmfesztivál

Több mint három éve tartott a boszniai főváros ostroma. A körbezárt városban naponta bombák tucatjai robbantak, mesterlövészek vadásztak a járókelőkre, az emberek minden nap a túlélésért harcoltak. Még előtte vagyunk a Markale piac elleni, hatvannyolc halálos áldozatot követelő véres merényletnek, a daytoni békeegyezmény még nem is körvonalazódik. Kevés ok volt örömre. Ebben a környezetben fogalmazódott meg 1995-ben a filmfesztivál gondolata művészek egy csoportjában, az Obala Art Centar tagjaiban. 

Ebben az évben 59 ország 235 filmje lesz látható húsz helyszínen
fotó: Reuters/Dado Ruvic

Az ostrom alatt az Obala Art Centar sokféle tevékenységet folytatott. Kiállításokat, filmvetítéseket szerveztek, könyveket adtak ki. Az Apollo moziban, a„háborús mozi” keretében VHS kazettákról vetítették a filmeket minden nap.  Rendbe hozták a Művészeti Akadémia épületének előcsarnokát és átalakították művészeti galériává. Ezek voltak a csírája az első filmfesztiválnak, hogy a szarajevóiak, hacsak rövid időre is, úgy érezzék, normális életet élnek.

A fesztivál alapítója és igazgatója Mirsad Purivatra elmesélte, hogy mini fesztiválokat tanulmányoztak, mint a locarnoi, vagy az edinburgi. Nyári fesztivált terveztek. Egy hosszabb tűzszünet idejére gondoltak, de a feltételek romlása, az emberek biztonsága érdekében a rendezvény időpontja egyre tolódott. A tervezett augusztusból végül sokszoros módosítás után október lett. Így történhetett, hogy az első nyári fesztivál alatt egyszer csak megindult a hóesés. 

Az első fesztivál 1995. októberben

Az első fesztivál előkészületei során a technika biztosítása jelentette a legnagyobb kihívást. Végül sikerült szerezni és beüzemelni két sérült fimvetítőt és 35mm-es filmeket. Az Oscar-díjas mexikói Leos Caras és Alfonso Cuaron személyesen hozták el filmjeiket Szarajevóba.

Alfonso Cuaron 1995-ben az ostromlott városban mutatta be a Kis hercegnő című filmjét több mint nyolcszáz gyerek előtt, akik közül soknak az volt első moziban látott filmélménye. Közülük többen ma a szervező csapat tagjai. Az első filmfesztivál vendége volt Vanessa Redgrave és Bono is. 

A filmfesztivál idei díszvendégei

A rendezvény központi helyszíne a Nemzeti Színház, előtte hagyományosan a Susan Sonntag téren lefektetett vörös szőnyegen vonulnak be a résztvevők.

A 29. Szarajevói Filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján

Az idei fesztivál díszvendége Christiane Amanpour, a CNN egykori haditudósítója. A boszniai háború alatt Szarajevóból tudósította a világot.

„Soha nem gondoltam volna, hogy Szarajevóban a vörös szőnyegen fogok lépkedni. Most vagyok itt először a háború után, és nagyon büszke vagyok arra, hogy ez az alkalom egy film, amely Szarajevó háborús büszkeségéről szól. Ez egy nagyszerű város minden szempontból. Kiváltságos vagyok, hogy az életem része volt, és hogy visszajöhetek. Nagyon megható, amikor látod a filmet. Megmutatja a bosnyák nép ellenállását, megmutatja, mit jelent ellenállni egy szörnyű agressziónak. Büszke vagyok, hogy részese lehettem ennek a városnak a történetének, büszke vagyok, hogy itt lehetek.”

Szarajevó polgármestere, Benjamina Karić átadta Christiane Amanpournak, a CNN háborús riporterének a “Szarajevó díszpolgára” emléktáblát, amelyet 23 éve ítéltek oda neki.

Christiane Amanpour

A vörös szőnyeg világsztárjai voltak Bono Vox és The Edge, a U2 zenészei. A zenekar 1993. július 17-én Bolognában tartott koncertje során műholdas kapcsolatot létesített Szarajevóval, ahol Bill Carter interjút készített szarajevói lakosokkal, akik az átélt nehézségekről beszéltek. Az ír együttes ezen lépése késztette a briteket és a világmédiát is arra, hogy foglalkozzanak a bosznia-hercegovinai polgárok háborús szenvedéseive. A Kiss the Future egyebek mellett ezt az eseményt dolgozta fel.

A vörös szőnyeg világsztárja: Bono

Bono Szarajevó Kanton díszpolgára, és 1997-ben megkapta Bosznia-Hercegovina tiszteletbeli útlevelét, amit Alija Izetbegović ítélt oda neki.

Szarajevó szíve díj

A Szarajevói Filmfesztivál mára nagy, elismert nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát. A dél-kelet-európai régióra összpontosít, a legnagyobb filmrendezvény Bécstől Isztambulig.

Ebben az évben 59 ország 235 filmje lesz látható húsz helyszínen augusztus 18-ig. Hatvankilenc filmnek lesz itt a világpremierje.  

A Szarajevó szíve díj

A Szarajevó szíve díjért 49 film versenyez négy kategóriában: játékfilm, dokumentumfilm, rövidfilm és ifjúsági film. Emellett minden évben odaítélik a Tiszteletbeli Szarajevó szíve elismerést is.

Mesterkurzusok

A fesztivál a térség filmes szakembereinek, a filmipar képviselőinek találkozóhelye, ahol a fiatal filmkészítőknek lehetőségük van arra, hogy találkozzanak a mai legnagyobb filmesekkel, akik készek rá, hogy megosszák tapasztalataikat és tudásukat. A fesztivál nem titkolt célja a Bosznia-Hercegovinából és a régióból származó szerzők felfedezése és támogatása.

A fesztivál ideje alatt Jessica Hausner rendező, forgatókönyvíró és producer, Mark Cousins ​​skót-ír rendező, Charlie Kaufman rendező és producer, valamint Lynne Ramsay skót rendező, forgatókönyvíró és producer tart mesterkurzust.