EX-YU,  Koszovó

Beau Biden út és emlékmű Koszovóban

Joe Biden megválasztott amerikai elnök fiáról, Beau Bidenről elnevezett út köti össze Koszovóban Ferizaj és Gnjilane településeket. Az út mentén lakók örülnek Biden választási győzelmének, mert ahogy mondják, jól ismeri Koszovót, jól ismeri az albán nép félelmeit, gondjait, a barátjuknak tekintik.

2016. augusztusban az út és az emlékmű ünnepélyes átadásán részt vett Joe Biden és családja

“Ha nem lett volna Amerika segítsége, akkor az összes albánt kiutasították volna, senki sem maradt volna itt” – mondta egy út mellett lakó.

Beau Biden a háború után, 2001-ben ideiglenes jogi tanácsadóként szolgált Koszovóban. Ügyészeket és bírákat képzett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) számára, ő volt a felelős a kialakuló igazságszolgáltatási rendszer képzési tantervének kidolgozásáért, hivatalos képzési programok felállításáért.

Beau Biden a háború után, 2001-ben ideiglenes jogi tanácsadóként szolgált Koszovóban.

“A misszióban dolgozó kollégáink Beau Bidenre igazi szakemberként és kiváló barátként emlékeznek. Nagyon elkötelezett volt a koszovói igazságszolgáltatási rendszer talpra állítása iránt. Munkája döntő jelentőségű volt a koszovói igazságszolgáltatási rendszer újjáépítése szempontjából, ami a jogállamiság és ennek révén a konfliktus utáni társadalomban a tartós béke kialakításának sarokköve” – mondta Senad Sabović, az EBESZ politikai és kommunikációs irodájának vezetője.

Nagyon elkötelezett volt a koszovói igazságszolgáltatási rendszer
talpra állítása iránt.

A Ferizaj közelében lévő amerikai katonai bázisnál emlékművet állítottak Beau Biden tiszteletére. 2016. augusztusban az út és az emlékmű ünnepélyes átadásán részt vett Joe Biden és családja is. Az akkori alelnök a Bondsteel táborban  többek között azt mondta:

“Beau úgy szerette ezt az országot, mint én. Öt, tíz, húsz, hatvan év múlva az unokáim, dédunokáim, ükunokáim, de biztos vagyok benne, hogy minden Biden el fog jönni Koszovóba, hogy megnézze ezt az emlékművet és nagyon büszkék lesznek az apjukra, nagyapjukra, dédnagyapjukra. A Biden család nevében rendkívül hálásak vagyunk.”

Beau Biden delaware-i főállamügyész 2015. május 30-án 46 éves korában agydaganatban halt meg.

Koszovóban nem egyedi eset amerikai tisztségviselőről utat elnevezni. Az Egyesült Államoknak a koszovói háborúban vállalt szerepe előtti tisztelgésből viseli Pristinában egy-egy főútvonal Bill Clinton és George W.Bush elnökök nevét.