EX-YU,  Szerbia

Húsz évvel Slobodan Milošević letartóztatása után

Porodica (A Család) – Milošević rejtett élete címmel ötrészes minisorozatot vetít a szerb állami televízió. A film Slobodan Milošević 2001. április 1-i letartóztatása előtti 72 óra történéseit eleveníti fel, betekintést enged a család életébe. A rendező Bojan Vuletić hangsúlyozza, hogy a sorozat nem történelmi dokumentum, hanem egy teret vesztő család napjait bemutató játékfilm.

Mi vezetett a letartóztatáshoz?

Slobodan Milošević 1990-ben került hatalomra. Az 1989. júniusi koszovói Gazimestanban (Rigómezőn) mondott beszédét sokan a háború bejelentéseként, a volt Jugoszlávia területi terjeszkedéséért és határainak újrarajzolásáért folytatott harcok kezdeteként értelmezték. Az országot akkor már az etnikumok közötti mély válság jellemezte.

“Hat évszázaddal később, ma ismét csatákban vagyunk és harcok előtt állunk”
1989. június 28. Rigómező

A horvátországi, a boszniai, a koszovói háborúk után a 2000. szeptember 24-i elnökválasztáson a demokratikus ellenzék került hatalomra, de Milošević a vereségét nem volt hajlandó beismerni, azt az október 5-i tüntetés kényszerítette ki. A DOS koalíció átvette a hatalmat,  Vojislav Koštunica került az államelnöki székbe, az első demokratikus kormány miniszterelnökének  Zoran Đinđićet választották.

Hat hónappal ezután a Bűnügyi Rendőrség Igazgatósága büntetőfeljelentést tett Milošević ellen hivatali hatalommal való visszaélés miatt, a letartóztatásnak ez volt a közvetlen oka.

Tárgyalások a villában

A Milošević család Belgrád Dedinje negyedében, a Mir villában tartózkodott, amikor megérkeztek oda a tárgyalók. A letartóztatási procedúra március 30-án kezdődött, 72 órán keresztül tartott a házban és azon kívül összegyűlt Miloševićet támogatók miatt. Voltak fegyveresek is, és összetűzés alakult ki köztük, a rendőrség és a házat biztosító jugoszláv hadsereg őrdandárja között.

Dedinje Vila Mir

A volt elnökkel a főtárgyaló Zoran Đinđić megbízásából Čedomir Jovanović, a Demokratikus Ellenzék parlamenti frakciójának vezetője volt. Sok történet kering arról, hogy mi történt a villában, a leghitelesebb kétségtelenül Jovanović. A napokban ismét emlékezett erre az eseményre.

“Óvtam Milošević életét, mert voltak köztünk forrófejűek, akik azt javasolták, hogy vezényeljenek ki rendőri egységet a ház megtámadására, és ha Milošević nem akarja megadni magát, akkor öljék meg. A házban voltak olyanok, akik csak a lehetőséget várták, hogy ezt megtegyék. Én védtem őt, ott ültem vele két éjszakán és egy teljes napon át. Nem hazudtam neki. Nem a hóhéraként mentem oda, azt mondtam, hogy bemegyek vele a börtönbe is, mert neki, mint volt elnöknek kötelessége, hogy megvédje az országot egy újabb tragédiától.”

Elmondása szerint úgy érezte, hogy Milošević sokáig arra számított, hogy annak a tömegnek egy része, ami a hatalma alatt mindig éltette, megjelenik a házánál is. Ez nem történt meg, április 1-jén a ház körül eltávolították a biztonsági szolgálat embereit, és Miloševićet autóval a belgrádi központi börtönbe szállították, ott június 28-ig tartották, amikor kiadták a hágai nemzetközi törvényszéknek, ahol az 1990-es évek háborúi alatt Koszovóban és Horvátországban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel, Bosznia-Hercegovinában népirtással és háborús bűnökkel vádolták.

A Milošević – Marković házaspár és őket a filmben alakító Boris Isaković és Mirjana Karanović

A tárgyalások alatt Jovanović útján aláírattatott volna az államfővel és a miniszterelnökkel egy dokumentumot, ami arról biztosítja, hogy nem szállítják Hágába, és minden nap láthatja a családját. Koštunica ezt kereken elutasította, mindketten tudták, hogy ki fogják adni a nemzetközi bíróságnak. Nem is tehettek volna másként, az amerikai kormányzat határidőt szabott a szerb kormánynak, hogy a koszovói háborús bűnökért Miloševićnek a volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszéken kell felelnie.

Milošević a scheveningeni börtönben halt meg 2016. március 11-én, még a tárgyalás vége, az ítélethirdetés előtt.

A Milošević család

Apja letartóztatásának napján, 2001. április 1-jén a dedinjei villában Marija Milošević pisztollyal rálőtt Goran Čavlin nyomozóbíróra és a vele együtt ott tartózkodó emberekre. Büntetőeljárás indult ellene veszélyokozásért és fegyver illegális birtoklásáért. A kihallgatás után Montenegróba menekült, távollétében nyolc hónap börtönre ítélték, két évre felfüggesztve. Ma is Montenegróban él.

A Milošević család

Milošević felesége, Mirjana Marković 2003-ban Oroszországba költözött, 2006-ban politikai menedékjogot kapott. Hivatali hatalommal való visszaélés miatt eljárást indítottak ellene Szerbiában, a bíróság előtt nem jelent meg, az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, sikertelenül. Távollétében egy év börtönre ítélték. 2019. április 14-én hunyt el Moszkvában.

Slobodan Milošević fia, Marko Milošević az október 5-i változások után azonnal elhagyta Szerbiát. Oroszországban ő is politikai menedékjogot kapott.

A letartóztatásban résztvevő politikusok

Az első demokratikus kormány, Szerbia akkor miniszterelnökét Zoran Đinđićet 2003. március 12-én meggyilkolták. A gyilkosságért elítélték a Zimonyi klán tagjait, köztük a Milošević letartóztatásában részt vett Milorad Ulemek Legiját, a különleges műveleti egység parancsnokát. Đinđić meggyilkolásának politikai hátterét a mai napig nem sikerült tisztázni.

Vojislav Koštunica államfő 2004-től 2008-ig minszterelnökként kormányzott. 2014-ben visszavonult a politikai élettől.

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék parlamenti frakciójának volt elnöke és Milošević letartóztatása idején főtárgyaló Čedomir Jovanović ma az ellenzéki Liberális Demokrata Párt elnöke.

A Porodica minisorozat

A Milošević – Marković házaspárt Boris Isaković és Mirjana Karanović formálja meg a sorozatban, a közösségi hálókon alakításukért a legtöbb elismerést kapják. Csak érdekesség, hogy Boris Isaković alakítja Ratko Mladićot az Oscar-díjra jelölt boszniai Quo Vadis, Aida? című filmben.

A sorozatnak már az első része is erősen megosztotta a szerbiai közvéleményt.  A közösségi hálókon húsz évvel az esemény után is a kommentek egy része dícséri a Milošević – Marković házaspárt, mások kritizálják az alkotókat, amiért nem mutatják be Milošević politikájának összefüggéseit, amelyek a vérontáshoz vezettek.

A belgrádi Blic szerint Marija Milošević ügyvédjein keresztül bejelentette, hogy pert indít a sorozat miatt.