Bosznia-Hercegovina

Ilidža a Monarchia idején

Ilidža 12 km-re található Szarajevótól. Gyógyító termálvizéről és fürdőiről ismert. A Monarchia korában is kedvelt piknikező hely volt, amit helyi vonattal és fiákerrel érhettek el. Ilidžának volt fegyverállomása, általános iskolája, telefonhálózata és 560 lakosa. A posta 1890. június 1-jén nyílt meg Militärpost LXIV néven, de csak a nyári szezonban működött. 1894. október 1-től dolgozott egész évben.

Báró Rudolf Maldini Wildenhainski 1912-ben így írt útleírásában:

“Vonattal jössz Szarajevóból, a dohánygyártól. Szinte óránként el lehet jutni erre a kedves fürdőhelyre. Fél óra Ilidža, ez a legkényelmesebb minden szarajevói polgár számára. A keskeny vonatablakokon át látod balra a Miljacka folyót, ahogy a szép és termékeny szarajevói mezőn kanyarog, partján sok nyaralóval, kerttel és gyümölcsössel.

Szarajevó 1910.

Néhány pillanat múlva a vonat elválik a Sarajevo-Bosanski Brod vasútvonaltól, és a Sarajevo- Mostar vonalon halad tovább. A sok domb a fejével zárta el újra a kilátást a mezőkre és a buja rétekre: nyugatról az Igman 1248 m, mögötte a Bjelašnica 2067 m, délről a Trebević 1630 m.

Az Igman és a Trebević között terül el a butmiri mező Butmir faluval. Butmirban van egy példaértékű gazdaság, állattenyésztési gazdasági iskolával, minden szükséges épülettel és istállókkal. Van egy tejüzem nagy hűtőházzal és sok más épület. A tisztviselők és a diákok számára külön lakás- és iskolaépület épült, ahol felnőtteket, általában helyi parasztokat is tanítanak. A kertészkedésről sem feledkeztek meg, Ilidža-Butmirban kertészet, faiskola és egy értékes kerti permetező berendezés található.

A butmiri lóversenypálya

Butmir környékén a széles butmiri-mezőn minden évben lóversenyeket rendeznek. A versenypálya hossza 2400 m.

Ha nem akarsz az Ilidža-Butmir állomáson leszállni, utazz tovább a Željeznica-patakon átívelő gyönyörű vasúti hídon. Itt ismét elválik a Sarajevó-Mostar vasúttól, és hirtelen egy gyönyörű állomásra, az Ilidža fürdőhelyre érkezik.

Ilidža fürdőhely vasútállomás

A világhírű fürdőtől az 1249 m magas erdős, egykor Smartnicának nevezett Igman lábáig, ami délnyugati oldalon falként zárja le a szarajevói mezőt, 4 km hosszú gesztenyefákkal beültetett út vezet. Közvetlenül az út mellett, az Igman alatt van a Bosna-folyó forrása (Vrelo Bosne). Ötven forrásból tör fel kisebb, nagyobb sugárban a víz, és folyik egy kicsit beljebb a tóba, ahol gyors pisztrángok futnak körbe a vízben. Számos mesterséges tó van itt, a víz folyik egyikből a másikba egészen addig, amíg a Bosna folyóba nem ömlik, amely rögtön az elején malmokat és fűrészt hajt. Csodálatos itt időzni és nézni a víz serény munkáját, főleg, ha az árnyékot adó öreg nyárfák alatt ülsz egy szerény fogadóban, ahol óránként sült pisztráng vár.

Bosna-forrásnál 1910-ben

A Bosna rögtön az Igman lábánál lévő forrásnál szinte már folyó. A forrás az igazi sziklás források közé tartozik, amelyek már kezdetben bővelkednek vízben, mert a föld alatt az összes levegő összegyűlik, majd minden erejével a felszínen jelenik meg erős források formájában. Ezért az Igman-hegységben nincs víz. A forrás 7 °C-os hőmérséklete alacsonyabb, mint Szarajevó átlagos évi 9 °C-os hőmérséklete. Hideg forrás tehát, mert a víz nagy magasságból, az Igmanból és a Bjelašnicából érkezik. A Bosna-folyó vize tiszta, télen az alján növő vízinövényekből zöld, akár a smaragd. A mélysége a forrásától a Miljacka-folyó torkolatáig 1 méter. Addig a folyó helyenként átkelhető, szélessége a torkolatig 25 méter, tovább 50 méter.”

Ilidža – zenepavilon

A Bosna főként északi irányban folyik Szarajevó, Žepa, Doboj, a Vranduk melletti sziklás szurdokon át, míg Šamacnál a Szávába, és vele együtt a Dunába és a Fekete-tengerbe ömlik.

forrás: Berislav Sekelj:Poštanska povijest BiH 1878-1918( 2005.), Rudolf Maldini barun Wildenhainski: Bosna i Hercegovina

kiemelt kép: Ilidža- Hotel Austria