Bosznia-Hercegovina,  EX-YU

Szarajevóról forgatott dokumentumfilm nyitotta meg a New York-i filmfesztivált

Matt Damon és Ben Affleck Szarajevóról forgatott dokumentumfilmje, a „Kiss the Future” nyitotta meg a New York-i Tribeca filmfesztivált. A filmben szereplők elmondják, hogyan hoztak létre művészek és zenészek „földalatti” ellenállási közösséget és folytatták a munkájukat Szarajevó ostromának idején, az 1990-es években. Érezve, hogy egy erőteljesebb hangra lenne szükség, az amerikai segélyszolgálat egyik munkatársa felvette a kapcsolatot a U2-val, hogy segítsen felhívni a figyelmet a boszniai főváros nehéz helyzetére. A banda azonnal beleegyezett és 1993-ban, a ZOO TV turnéja során élő műholdas interjúk sorozatába kezdett szarajevóiakkal, hogy megmutassa a város szörnyű helyzetét.

Matt Damon a Tribeca Filmfesztivál megnyitóján

A 22. Tribeca Filmfesztivál programján 109 játékfilm, rövid-és dokumentumfilmek szerepelnek, többségük világpremier. A fesztivált nyitó “Kiss the Future” című film a nacionalizmus veszélyeit, a művészetnek az ellenállás és az aktivizmus fegyverként betöltött szerepét kutatja.

Szarajevó polgárai egy napon arra ébredtek, hogy háborúban állnak. Ahogy a blokád évekig húzódott, az emberek egyre dacosabbá váltak, a rock- és punkzene pedig inspirálta és elvonta a figyelmet a gránátok és mesterlövészek mindennapos rémálmáról.

A dokumentumfilm megrendítő bizonyítéka annak, hogy a művészet a legsötétebb körülmények között is képes fényt sugározni. A “Kiss the Future” a boszniai főváros csaknem négyéves ostroma alatt működő „földalatti” közösséget követi. Szarajevói zenészek és zenerajongók kollektív ellenállása volt ez az ágyúzással és a mesterlövészek tüzével szemben.

Matt Damon és Ben Affleck 2001 Velence

A dokumentumfilm Bill Carter egykori segélymunkás „Fools Rush In” című emlékiratai alapján készült. Mivel Carter úgy érezte, hogy a világ szemmel láthatóan figyelmen kívül hagyja Szarajevó nehéz helyzetét, az együttes  ZOOTV turnéja során találkozott a U2 énekesével, Bonóval, és interjút készített vele. Ez aztán ahhoz vezetett, hogy a U2 minden koncertjén az ostromról szóló híreket, valamint műholdon keresztül élő interjúkat közvetített a tűz alatt álló Szarajevóból. Vitathatatlan, hogy ezekkel a videókkal az ír együttes a világ köztudatába tolta a boszniai háborút.  

A U2 minden koncertjén az ostromról szóló híreket, valamint műholdon keresztül élő interjúkat közvetített a tűz alatt álló Szarajevóból.

Az ostrom archív felvételeit Bonóval, The Edge-gel és Adam Claytonnal, valamint Christiane Amanpour újságíróval és Bill Clinton volt elnökkel készített új interjúkkal kombinálva a „Kiss the Future” fontos leckét ad arról, hogyan segít a művészet megőrizni az emberi méltóságot az erőszak közepette.