EX-YU,  Koszovó

A koszovói fogvatartottak mindennapjai a hágai börtönben

Hashim Thaci volt koszovói elnök, Kadri Veselji, a Koszovói Demokrata Párt volt vezetője, Jakup Krasniqi, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg volt szóvivője és Rexhep Selimi a Koszovói Felszabadítási Hadsereg volt tábornoka 2020. november eleje óta lakói a hágai nemzetközi bíróság börtöne elkülönített részének. Az ügyészség által benyújtott közös vádirat szerint háborús és emberiség elleni bűncselekmények elkövetése miatt felelnek a Különleges Bíróság előtt.

A számlájukon legfeljebb 1500 euró lehet, készpénzt nem tarthatnak maguknál.

A fogvatartottak szigorú és részletes házirend szerint élik mindennapjaikat, de bárkinek joga van fellebbezni, ha úgy ítéli meg, hogy sérelem éri.

Hetente egyszer kölcsönözhetnek könyveket a könyvtárból, saját költségükön meg is vehetik, ezen kívül vásárolhatnak újságokat, írószereket. Van egy kis tornaterem és edzőterem, amit használhatnak. Naponta legalább egy órát töltenek az udvaron, de joguk van sétálni az épület egyes részein is. Joguk van egy külön e célra kijelölt helyiségben imádkozni. A fogvatartottak dohányozhatnak a cellájukban, amíg az ajtó zárva van, és az udvaron a séta alatt. Legfeljebb egy karton cigaretta, vagy 100 szivarka, 50 szivar, vagy 250 gramm dohány lehet náluk.

A négy vádlott az eddigi két meghallgatáson az ellenük felhozott valamennyi vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A számlájukon legfeljebb 1500 euró lehet, készpénzt nem tarthatnak maguknál. Egy erre a célra szolgáló számlán keresztül vásárolhatnak a börtön boltjában, vagy azon kívül is, ha engedélyt kapnak. A látogatók befizethetnek rá készpénzben, de az 500 eurót meghaladó összeghez a parancsnok írásos engedélye szükséges. Ha a fogvatartott a számlájáról készpénzt akar adni közeli hozzátartozó látogatójának, azt előzetesen írásban kell kérelmeznie. Jóváhagyás után a személyzet egy tagja kiveszi a pénzt és átadja a látogatónak, amikor az elhagyja a fogvatartási intézményt – áll a szabálykönyvben.

Házastárs, élettárs, gyerekek háromhavonta egyszer látogathatnak legfeljebb három óra időtartamban. Olyankor közösen étkezhetnek, a látogatók hozhatnak kártyát vagy más társasjátékot is. A rabok az öltözékükön nem viselhetnek semmilyen politikai, katonai, tiltott, sértő vagy megkülönböztető jelzést.

Hashim Thaci ügyvédje, David Hooper húsz éve véd háborús bűnösöket

A börtönnek ezen részében azok a foglyok vannak, akik ellen a volt Jugoszláviában elkövetett bűnökért emelt vádat a nemzetközi ügyészség.  

A négy magasrangú koszovói rab költségeit az állami költségvetés fedezi. Eddig közel ötszázezer eurót költöttek a vádlottak védőügyvédjeinek pénzügyi támogatására. Négy kérelemre összesen 464.600 eurót. A kifizetés egy 2015-ben elfogadott, a Különleges Bíróság előtti vádlottak jogi és pénzügyi védelméről szóló törvény alapján történik, miszerint “joguk van segítséget kérni a védelem költségeinek fedezéséhez és független védőügyvédek alkalmazásához”.

A fizetési kérelmeket a védőügyvédek tevékenységére nyújtották be, a bírósági meghallgatásokon, tanácsadáson való részvételük biztosítására. 2021-re 17 millió eurót különítenek el a költségvetésben erre a célra.

A négy vádlott az eddigi két meghallgatáson az ellenük felhozott valamennyi vádpontban ártatlannak vallotta magát. A nemzetközi ügyvédcsapat januárban kérvényezte a fogvatartottak feltételes szabadlábra helyezését, de ezt a bíróság elutasította. Hashim Thaci ügyvédje, David Hooper húsz éve véd háborús bűnösöket, elsősorban olyanokat, akiket Ruandában elkövetett háborús bűnökkel és népirtással vádolnak.