EX-YU,  Szerbia

Hol nyaralnak a szerbek?

Ha még csak néhány évvel ezelőtt is azt mondja valaki, hogy a szerbek tömegesen fognak Bosznia-Hercegovinában nyaralni és az ottaniaknak ez ellen semmi kifogásuk nincs, akkor azt nagyon kételkedve fogadtam volna. Úgy tűnik, hasonlóan vélekednek az érintettek is, azt mondják, egyéb körülmények között valószínűleg nem történt volna meg, hogy Neum, a Belgrádtól mindössze 500 km-re fekvő dél-hercegovinai kisváros lesz az új szerb kedvenc nyári üdülőhely.

A koronavírus járvány adatai újra gyorsan romlanak Szerbiában, emiatt a szerb állampolgárok előtt egyre több ország zárja le a határait, míg Bosznia-Hercegovina minisztertanácsa úgy határozott, hogy minden szomszédos ország – Szerbia, Montenegró, Horvátország – előtt megnyitja. Más országok állampolgárainak 48 óránál nem régebbi negatív tesztre van szükségük a belépéshez. És a szerbek, akiknek Egyiptom és Törökország messze van, vagy túl drága, szó szerint elözönlötték a boszniai tengerpartot.

Az Adriai-tenger egy darabja Bosznia-Hercegovinához tartozik, Európa egyik felfedezetlen “tengeri” titka.  Ez a tengerpartszakasz a Habsburg-török háborút lezáró karlócai béke (1699) következményeként került az Oszmán Birodalom fennhatósága alá és osztotta ketté a horvát tengerpartot. Ez a megosztottság a mai napig megmaradt, a horvát tengerpart által minden oldalról körülvett Bosznia 22 kilométer hosszú tengerparttal rendelkezik, ami a világon a második legkisebb tengerpart közvetlenül Monaco után. A tengerparton fekvő egyetlen várost, Neumot leginkább a helyiek, vagy azon ritka turisták látogatják, akik hallottak az Adriai-tenger olcsó nyári vakációjáról.

Ez idén jelentősen megváltozott, a strandok zsúfolásig megteltek, a város vendéglátói és szállásadói olyan helyzetbe kerültek, amit el sem tudtak képzelni. A 15 000 és 20 000 közötti szálláshely betelt, a legnagyobb probléma, hogy Neum nem képes minden hazai vendéget fogadni, amire a korábbi években nem volt példa. Megtelt szinte az összes szálloda, a magánszállások kihasználtsága 80, hétvégenként 95 százalék.

A Pelješac-félszigettel szemben fekvő Neum az ország egyetlen kijárata az Adriai-tenger felé, 90km-re fekszik a dubrovniki repülőtértől és 30 km-re Ploče és Metković vasútállomásától.

Az 1960-as évek végén, az adriai autópálya elkészülte után kezdték felfedezni, először a korabeli politikai elit üdülőhelye volt, később azonban felkerült az Adria népszerű nyaralóhelyei közé. Éghajlata mediterrán, hosszú és forró nyarakkal, rövid, enyhe telekkel. Az éves átlaghőmérséklet 16 fok, Trebinje és Mostar mellett az egyik legmelegebb város Bosznia-Hercegovinában. A tenger átlagos hőmérséklete januárban körülbelül 13°C, júliusban és augusztusban 29°C.  A napsütéses napok száma évi 260.

A kevesebb, mint ötezer lakosú, jellemzően horvátok lakta városban a szállás- és élelmiszerárak sokkal alacsonyabbak, mint Horvátországban, vagy Montenegróban. Neum központjában egy négycsillagos, medencés szállodában egy éjszaka reggelivel 100KM/fő (kb. 50 euró), kisebb szállodákban és magánszállásokon kb. 40-60KM (20-30 euró). A csúcsidőszakban 60-70 márkáért lehet családi apartmant bérelni, ahol az árban benne van a légkondicionálás, az internet és a parkolóhely. A szupermarketek árai megegyeznek Bosznia-Hercegovina más városaival, és ezek olcsóbbak, mint Horvátországban, Montenegróban vagy akár Szerbiában.

Bosznia-Hercegovina nem az egyetlen, ahova a szerb állampolgárok korlátlanul és minden megkötés nélkül utazhatnak, ugyanezt kínálja Albánia is, ám az albán tengerpart kevésbé vonzó számukra.